"Бизнесът ни ще западне". Топлото време остави ски пистите пусти

Фотографът Олга Ревенко на почивка със семейството си в Банско, България. Тя каза пред РСЕ/РС, че поради липсата на сняг там в момента има само една отворена писта и по-голямата част от дейността е ограничена до „малки равни площи, където начинаещи и деца се учат да карат“.

Така бяха посрещнати хората, отишли да покарат ски на планината Белашница, близо до Сараево, на 5 януари.

По-на север, в босненския курортен град Влашич, ситуацията изглеждаше подобна, с хрупкави петна лед върху ски пистите, обикновено покрити със сняг по това време на годината.

Камениста ски писта на Белашница на 4 януари. Наскоро бяха регистрирани рекордно високи зимни температури в страни от цяла Европа, включително Босна, Беларус и Унгария. Те дадоха известно облекчение на европейците, които се борят със сметките за отопление, но остави скиорите на сухо.

Ски писта с изкуствен сняг в западния окръг Хунедоара в Румъния. Снимката е публикувана от ски курорт Комплекс Монтана на 1 януари.

Терасата на ски хотел във Влашич, Босна, на 3 януари. Недостиг на сняг се съобщава и в Западна Европа и в България.

Затворени павилиони за ски в Белашница на 5 януари. Собствениците на фирми по пистите в Босна казват, че много посетители са събрали багажа и са си тръгнали по-рано.

В повечето случаи без сняг в Белашница на 5 януари. Дино Коругич, управител на хотел във Влашич, Босна, каза пред AP: „Точно сега, когато трябва да посрещаме скиори в нашата планина, нямаме сняг, така че няма съмнение, че бизнесът ни ще западне.“

Туристи, които се възползват от ски лифтовете в Белашница на 5 януари. Прогнозите за времето в средата на януари за босненските планини предвиждат, че температурите ще останат около 0 градуса по Целзий и само със слаб сняг.

Уебкамери показват състоянието на Шилигарника над Банско на 6 януари 2023 г.

Снежни оръдия работят на пълни обороти във френския ски курорт Перагюд в югозападна Франция на 5 януари 2023 г.

Скиори се спускат по писта, покрита с изкуствен сняг в курорта Санкт Корона в Австрия на 4 януари 2023 г.

Ски пистата близо до чешкия Либерец е затворена заради липсата на сняг. 5 януари 2023 г.

Зимният курорт Пачеркофел край Инсбрук, Австрия, който обикновено по това време на годината е покрит със сняг, сега изглежда като през пролетта.

Сюрреалистични гледки от Балканите, Румъния и другаде в Европа. Ски курорти останаха почти без сняг по време на зимния сезон.