Три минути: Вторият мандат ще почака да свършат празниците. Сбогом, Пеле!

Фенове носят на ръце Пеле след победата над Италия на финала за световната купа през 1970 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Христо Грозев
  • Вторият мандат
  • Руският ТикТок

В четвъртък почина Пеле. За статистиката той е най-добрият играч в света през 20-и век. За всички останали – легенда. Кралят на футбола беше на 82-годишна възраст.

Христо Грозев

Русия не отправя заплахи към българския гражданин Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат, твърди руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Москва просто го предупреждава да не ходи в Русия. Това е казала посланичката на среща във външно министерство, където със закъснение от три дни беше повикана да дава обяснения.

В понеделник Москва обяви за издирване Христо Грозев, без да посочва конкретна причина. Митрофанова твърди, че и тя не знае защо го издирват. Премиерът Гълъб Донев каза, че това е неприемлив начин за сплашване.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Вторият мандат

Българската политика поддържа стабилна празнична култура. Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в първия работен ден след Нова година – 3 януари.

Страната е в политическа криза, но на нея може да се погледне и с оптимизъм, пише Стефан Попов. Според него този период е и пауза в корупционния процес.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Русия атакува Украйна с нов, десети поред масиран обстрел с ракети и дронове. Но украинските военни в Източна Украйна казват пред телевизия Current Time, че в последните дни са забелязали нещо ново – ударите са по-слаби и по-малобройни. Те твърдят, че това може да се обясни с умора на руските сили или със заповед да се пести оръжието. През това време Украйна приспособява германските установки „Гепард“ за борба с иранските дронове, показва това видео.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ТикТок

Мрежата ТикТок е рупор на руските служби, пише The Insider. Журналистка на медията е платила на инфлуенсъри, които да разпространят най-абсурдни политически твърдения и това е било направено, без да й се задават въпроси – популярни герои са изговорили артистично и от свое име невероятни истории. Така медията започва свое разследване за това защо инфлуенсъри на по двайсет години произнасят едни и същи тези на Кремъл с едни и същи думи още от началото на войната.

Генка Шикерова разказва друга история за ТикТок – как мрежата поддържа два различни алгоритъма за Китай и за останалата част от света. Този подход позволява да се насочват интересите на младите хора към различни неща.

Разпадът на СССР

СССР се разпада на 26 декември 1991 г. Събитието е с огромни последици, но това е забравена дата, която почти никой не чества, пише Красен Станчев. Причината е, че в края на 1991 източният блок вече живее собствен живот – некомунистически партии печелят свободни избори, Югославия се разпада, Чехословакия се разделя, Румъния е по-бедна от България. През 1991 г. идва само формалният край на най-голямата държава в света. Вижте и снимки от началото на нейното съществуване, започнало през декември 1922 г.

Днешната война на Русия превръща Украйна в терен, познат от снимките на Първата световна война. Вижте снимките отпреди 100 години и тези от днес.

И две препоръки

На бас, че не сте го чували: на света съществува баница с банан и стафиди. Дамяна Велева откри това в една българска баничарница в Бразилия, която съществува вече 47 години под името Casa Bulgara („Българска къща“).

През 8-и (осми) век един скиор в днешна Норвегия си губи ските. Намират ги през 21-и век. Това е най-запазеният чифт скит от времето на викингите, разказва Теодора Бързакова в това видео.

… плюс моят личен фаворит

На пазара е книга със стихове на Биньо Иванов (1939-1998), подбрани от Яна Букова – „Зрящият е хляб“, издателство „Аквариус“. Биньо Иванов взривява езика, успява да е „тукашен“, без да е провинциален, а постоянната му тема е войната – най-чудовищната от движещите сили на живота. От Надежда Московска.

P.S. Да превъртим годината

Отива си първата година от една война, която почти никой не очакваше. В България 2022 донесе нов етап на политическата криза – този път заради една разплетена афера на границата. Донесе нови страхове за бъдещето за едни, докато други мечтаеха за Космоса или за нов живот в планината.

Напомняме ви и други събития на 2022 – прощаването с Елизабет Втора, краят на състезателната кариера на Роджър Федерер, играта на новия Крал на футбола Лионел Меси.

Вижте и най-добрите снимки с дрон, направени през 2022 г. – от Акропола до Буча и от Уиндзор до Израел.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг