Харви Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване

Харви Уайнстийн през 2015 г.

Филмовият продуцент Харви Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване от съдебен състав в Лос Анджелис, съобщиха световните агенции. Новината идва пет години след като сигналите срещу него поставиха началото на движението #MeToo (#АзСъщо).

Присъдата беше обявена 12-члененно жури, съставено от осем мъже и четири жени съдебни заседатели. Наказанието на Уайнстийн може да достигне до 24 години затвор.

Обвинителките срещу холивудския продуцент пред съда в Лос Анджелис са общо четири, информира Франс прес. Произнесената присъда е по обвинение в изнасилване на едната от тях, която е предпочела съдът да не разкрива самоличността ѝ.

По време процеса тя свидетелства, че е била в Лос Анджелис за филмов фестивал през февруари 2013 г., когато продуцентът е пристигнал неканен в хотелската ѝ стая в Бевърли Хилс и я изнасилил.

"Харви Уайнстийн унищожи завинаги част от мен онази нощ през 2013 г. и аз никога няма да си я върна", каза тя след произнасянето на присъдата.

Твърденията на втората обвинителка не бяха признати от журито, а останалите две жени все още очакват произнасянето му.

Седемдесетгодишният Уайнстийн в момента излежава втората от 23-годишната си присъда за изнасилване и сексуален тормоз, присъдена от съдебен състав в Ню Йорк през 2020 г. Тогава той беше признат за виновен за това, че през 2006 г. е извършил сексуално посегателство срещу бившата си асистентка Мими Хейли, както и в това, че през 2013 г. е изнасилил актрисата Джесика Ман.

Разкритията срещу Уайнстийн изиграха основна роля за разрастването на глобалното движение #MeToo, започнало през октомври 2017 г. Продуцентът беше обвинен в посегателства на повече от 80 жени. Много от обвиненията така и не стигнаха до съдебна фаза.

Вижте също Могат ли медиите и киното да кажат всичко за жертвите на насилие