Втори ден. Хиляди излязоха на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул

Хиляди хора се събраха пред сградата на община Истанбул за втори ден на 15 декември, четвъртък, в знак на протест срещу присъдата на кмета, която може да доведе до отстраняването на Екрем Имамоглу от длъжност и до забрана да се кандидатира на избори през следващата година.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу говори пред своите поддръжници, докато се събират пред сградата на общината в Истанбул, четвъртък, 15 декември 2022 г.

Екрем Имамоглу е популярен опонент на президента Реджеп Ердоган и представител на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция. През 2019 г. той беше избран за кмет на Истанбул, с което беше сложен край на 15-годишното управление на партията на Ердоган в този знаков за Турция град. Имамоглу е смятан и за силен потенциален съперник на президента Ердоган на изборите през 2023 г.

Присъдата предизвика протести в града. Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си.

Лидерите на шестте опозиционни партии, обединени в опозиционния Народен алианс, организираха митинг в подкрепа на Имамоглу.

Кметът беше изправен пред съда заради свое изказване от 2019 г., в което нарича "глупаци" тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време. Наложената му присъда е за обида към членовете на Върховния избирателен съвет на Турция.

Уличен търговец продава знамена и картички със снимката на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу по време на митинг пред сградата на общината в Истанбул, четвъртък, 15 декември 2022 г.

Протестиращи развяват турски национални знамена по време на митинг срещу присъдата и политическата забрана на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.
Истанбул, Турция, 15 декември 2022 г.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу говори пред своите поддръжници, докато се събират пред сградата на общината в Истанбул, четвъртък, 15 декември 2022 г.

Поддръжници на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу скандират, докато се събират пред сградата на общината в Истанбул в сряда, 14 декември 2022 г.

Съдът в Турция осъди кмета на Истанбул, най-населеният град в страната, на две години и седем месеца затвора в сряда по обвинения в обида на членове на Висшия избирателен съвет на Турция.