"Ако Путин умре, няма да има война", каза Зеленски пред Летерман

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

„Ако Путин умре, няма да има война. Авторитарният режим е опасен, защото крие голям риск. Не може всичко да зависи от един човек“. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю на популярния американски водещ Дейвид Летерман.

В предаването, което беше излъчено на платформата Нетфликс, Зеленски каза още, че разбира, че голяма част от населението на Русия вярва на президента си, но по думите му „има и много други, които разбират реалността, но се страхуват“. Според украинския президент, ако Путин изчезне, Москва ще обърне поглед към вътрешната си политика, а не към външната.

В края на октомври няколко западни медии публикуваха информации, че Дейвид Летерман е пристигнал в Киев, но без да се съобщава каква е целта на визитата му и дали ще интервюира Зеленски.

Москва започна непредизвикана военна агресия срещу Киев в края на февруари. Нейната цел, по думи на Владимир Путин, беше да се „предпази“ рускоговорящото население в района на Донбас, както и да се „денацифицира“ Украйна . За няколко месеца руските войски окупираха множество територии в страната, избиха хиляди цивилни и военни и унищожиха хиляди сгради, които не са военни обекти.

През септември Украйна започна контраофанзива и си върна част от окупираните територии. Според последните информации от Генералния щаб на Украйна руската армия напада по четири направления, но навсякъде другаде е заела отбранителни позиции.

Вижте също Ще плаща ли Русия репарации