В Иран беше извършена първа екзекуция заради антиправителствените протести

Мохсен Шекари

Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за участие в неотдавнашните антиправителствени протести.

Мохсен Шекари е обесен в четвъртък сутринта, след като беше признат за виновен от Революционния съд във "враждебност срещу Бога", съобщи Би Би Си, като цитира държавните медии в Иран.

Шекари беше обвинен, че е "бунтовник", който през септември е блокирал главен път в Техеран и е ранил с мачете член на паравоенната милиция "Басидж". Това са паравоенни сили, които често се използват за потушаване на протести. По думи на активисти мъжът е осъден след "показен процес без надлежна процедура".

Вижте също Задава ли се краят на моралната полиция в Иран

Директорът на базираната в Норвегия организация Iran Human Rights Махмуд Амири-Могадам написа в Туитър, че екзекуциите на протестиращи ще започнат да се извършват всеки ден, ако властите в Иран не се изправят пред "бързи практически последствия в международен план".

Досега иранските съдебни власти са издали 11 смъртни присъди на участници в протестите. Вече два месеца и половина Иран е обхванат от масово недоволство заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина при неясни обстоятелства в ареста, след като е била задържана за неправилно носене на хиджаб.

По данни на Информационната агенция на правозащитниците (HRANA)от началото на демонстрациите са загинали 475 протестиращи, арестуваните са над 18 200.

Вижте също Запалени забрадки, отрязани коси. Как смъртта на една жена разпали протестите в Иран