ГЕРБ и ДПС подкрепиха разделянето на антикорупционната комисия на първо четене

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разговаря с бившия председател на парламента Никола Минчев от "продължаваме промяната".

ГЕРБ и ДПС подкрепиха на първо четене в пленарната зала на парламента разделянето на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на две и добавянето на нови нейни правомощия.

Реформата се предлага в два законопроекта - на “Продължаваме промяната”, който беше внесен и в края на мандата на предишното Народно събрание, както и на правосъдното министерство. Макар че депутатите от ГЕРБ и ДПС изразиха редица резерви към предлаганите промени и заявиха, че ще искат редактирането им между първо и второ четене, те все пак гласуваха за двата проекта.

По-голяма подкрепа събраха текстовете, внесени от съпредседателя на ПП Кирил Петков и негови колеги - 138 гласа “за”, 31 “против” и 14 “въздържал се”. Проектът, представен от служебния правосъден министър Крум Зарков, беше приет с 113 гласа “за”, 3 “против” и 95 “въздържал се”.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков (вляво) говори със служебния правосъден министър Крум Зарков на фона на Йордан Цонев от ДПС.

И двата законопроекта предвиждат разделянето на КПКОНПИ на две - едната за борба с корупцията, а другата - за отнемане на незаконно придобито имущество. Другото сходство е, че те предвиждат въвеждането на инспектори с разследващи функции и съдебен контрол над прокурорските откази за образуване на разследвания по случаи, разследвани от комисията.

В тях обаче има разлика по отношение на начина, по който ще се избират членовете на комисията, както и в кръга от престъпления, по които ще работят новите разследващи инспектори. ПП предлага парламентът да попълва състава на органа, както и досега, а идеята на правосъдното министерство е това да е разделено между депутатите, върховните съдилища и президента.

Освен това, проектът, представен от Зарков, предвижда всеки от петимата членове на комисията да е бъде неин ротационен председател за по една година, докато ПП предлага тя да има един постоянно действащ ръководител, както и досега.

Другата разлика е в кръга от корупционни престъпления, с коитоп се предполага, че ще се занимават новите разследващи инспектори. В проекта на ПП са изброени над 60 престъпления, а в този на Зарков подкуп, длъжности присвоявания, престъпления по служба, изпиране на пари, престъпления против финансовата и данъчната система.

Вижте също Новата борба с корупцията ще е без Цацаров. Какво планира бъдещата коалиция

При представянето на новите текстове Петков подчерта, че реформата на КПКОНПИ “не е само условие за получаване на второто плащане за Плана за възстановяване”. “Не трябва да се подкрепя само, защото е нужно за влизането ни в Шенген, а реално адресира най-големия проблем в България с корупцията.”

“Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, ама никаква, нулева, особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато създаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни принципи, разделение на властите и така нататък, и особено ако намирисва на създаването на определена бухалка в определени ръце”, репликира го Йордан Цонев от ДПС.

От “Възраждане” не подкрепиха нито един от двата законопроекта, а от БСП останаха пасивни по време на продължилата няколко часа дискусия в сряда.

Вижте също Как депутат на ГЕРБ потърси сметка от агенти, които го проверяват за корупция