Изкуствени скали и бронирани врати. Тайните пристанища на бивша Югославия

Вход за "камуфлажно акостиране" на щурмови кораби на вече несъществуващите Югославски военноморски сили.

В Которския залив в Черна гора има три подобни тайни бази, които могат да скрият плавателни съдове, включително подводници.

На входовете на две от трите бази са монтирани метални рамена, покрити с подобни на скали парчета полистирен. Те създават илюзията, че това е просто скалист залив, когато се гледа от въздуха.

Полистиреновите "скали" дори са разпръснати по хълма около тайните бази, за да изглежда камуфлажът възможно най-естествен.

Дражен Йованович, директор на Музея за военноморско наследство в Тиват, казва, че такива бази са разпръснати по Адриатическото крайбрежие на бивша Югославия.

Графити от 1980 г. в едно от подземните пристанища. "Започват да строят тези [тайни бази] през 50-те години. Това беше част от военноморската стратегия на бивша Югославия", разказва Йованович.

"Торпедните или ракетните катери могат да изчакат вътре вражеските кораби да се приближат, след което да излязат и да изстрелят залп от торпеда или ракети", обяснява експертът по военноморска история.

Със своите дълбоки води и естествен подслон от вълните на открито море Которският залив е мечта за всеки военноморски стратег. 

Тази снимка показва югославска атакуваща подводница от клас "Сава", въоръжена с шест 533-мм торпедни апарата. По време на съществуването си Югославия притежава 13 подводници, предназначени за Адриатическо и Средиземно море.

Вълните се блъскат в подземно пристанище близо до село Розе. Югославският флот е разформиран през 1992 г. след разпадането на федеративната социалистическа република.

"Поларис", пенсиониран влекач, който е построен в Югославия през 1953 г., в момента се съхранява в едно от тайните места за акостиране.

Тоалетна близо до една от тайните военноморски бази, за които някои местни жители признават, че никога не са чували.

Бронирана врата води до скрит вход към една от подземните бази.

Изходният тунел на входа на подземен пристан край село Роза. Много от атакуващите подводници на югославския флот са бракувани, но една е спасена и сега е изложена от другата страна на залива.

Тази дизелово-електрическа подводница от клас "Херой" е построена в Югославия през 60-те години на миналия век.