Нидерландия и Австрия потвърдиха, че не пускат България в Шенген. Радев се надява това да стане догодина

Президентът Румен Радев в Тирана, 6 декември 2022 г.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърдиха, че страните им няма да подкрепят приемането на България в Шенген на предстоящото гласуване на 8 и 9 декември. Двамата изразиха позициите си от Тирана, където в сряда се проведе срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани.

По-рано миналата седмица стана ясно, че Нидерландия ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство, но ще наложи вето на присъединяването на България. Австрия от своя страна каза, че ще подкрепи само влизането на Хърватия.

"На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред", каза в сряда премиерът на Нидерландия Марк Рюте, цитиран от БНР.

В същото време австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди, че страната му също ще гласува против присъединяването на България и Румъния. По думите му двете държави се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си.

"В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални мигранти. Това означава, че те са минали през външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза Нехамер.

Вижте също Защо пътят на България към Шенген минава през борбата със "завладяната държава"

Българският президент Румен Радев, който също участваше в срещата в Тирана, коментира, че е разговарял с представителите на Нидерландия и Австрия и е убеден, че България "има всички шансове" догодина да стане част от Шенген. За целта обаче парламентът трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

"Това е нещото, което задължително трябва да се свърши", каза Радев.

Предстои членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген да бъде обсъдено на среща на министрите на правосъдието на държавите от Европейския съюз на 8 и 9 декември.

За приемането на нова държава в Шенгенското пространство е необходимо единодушие на всички страни членки. Дори един глас против означава, че държавата кандидатка няма да се присъедини.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

В понеделник служебният премиер Гълъб Донев също посочи, че България покрива всички критерии за членство и каза, че правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Вижте също "Цинизъм." Какви са реакциите на решението на Нидерландия да блокира България за Шенген