"Подарък за Путин". Как скулптура на руския президент като орк, въртящ газов кран, се появи в Прага

Паметникът на съветския маршал Конев в Прага, който беше демонтиран през април 2020 година, е заменен със скулптура на Владимир Путин във вид на орк, който върти газов кран. Авторите на инсталацията събират пари в помощ на въоръжените сили на Украйна.

Новата инсталация е монтирана в най-големия административен район на чешката столица - Прага 6. Творбата е създадена в рамките на международна среща на художници, които работят с ковано желязо. Инициативата е на платформата "Подарък за Путин".

Чешкият скулптор Душан Достал каза, че изработката на скулптурата му е отнела две седмици. Вложени са 130 килограма метал, съобщава Ceske Noviny.

Паметникът представлява метален орк с вдигната дясна ръка в нацистки поздрав. Орките (на латински: Orcus, титла на бог Плутон, цар на подземното царство) са митични същества, познати предимно от книгите на Дж Р. Р. Толкин. Те са създания, често използвани от злите сили като войници.

Според организаторите скулптурата символизира позицията на Русия, която нахлу в Украйна и използва природните ресурси, включително газа, за да прокарва геополитическите си интереси.

"Решихме да издигнем статуята, защото смятаме, че това е необходимо както за раздвижване на общественото мнение в Чехия, така и за изпращане на сигнал към Украйна и Русия, че чехите се интересуват от случващото се в Украйна", каза бизнесменът и филантроп Далибор Дедек - един от участниците в платформата.

Той добави, че статуята не е предназначена да се харесва, а да провокира и "да ни накара да разберем, че светът около нас е много крехък". Дедек каза още, че "на стотици километри от нас има войници, които убиват жени и деца и разрушават домове".

Според друг представител на платформата - Мартин Одрачек, каза, че с властите на чешката столица е договорено новата инсталация да остане там до началото на януари 2023 г. След това авторът на скулптурата възнамерява да я продаде на търг. Приходите ще бъдат изразходвани за подпомагане на Украйна.

Освен това паметникът има за цел да покаже подкрепа за инициатива да се прекъсне електроснабдяването, газоснабдяването и водоснабдяването на сградите на руското посолство в Прага. Идеята е демонстрацията да е в отговор на разрушаването на енергийната инфраструктура на Украйна от руските войски. Събират се и подписи за изгонването на руското посолство от квартал Бубенеч в чешката столица.

Скулптурата е поставена на същото място, където до април 2020 година, стоеше статуята на съветския маршал Иван Конев. След премахването ѝ тя беше преместена в музей за артефакти от тоталитарните режими, а на нейното място впоследствие се провеждаха събития, свързани с историческото минало на Чешката република и СССР.

Демонтирането на статуята на Конев предизвика скандал - руското посолство нарече действията на пражките власти "вандализъм" и "неприятелска стъпка". А Следственият комитет на Русия започна наказателно дело във връзка с разрушаването на паметника по член за публично оскверняване на символи на руската военна слава.

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г.

Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.