Съдът в Монтана отказа да екстрадира иранец, заплашен от "74 удара с пръчка"

Сградата на Окръжния съд в Монтана.

Окръжният съд в Монтана е отказал да екстрадира иранеца Аслан Ширинзаде в родината му, приемайки, че това би поставило живота му в опасност заради заплаха от религиозно преследване.

Както Свободна Европа писа, става въпрос за строителен предприемач, приел християнството, който преди около 5 години е избягал в Турция, а от около месец и половина е задържан в България по искане на родината му. Срещу него има издадена задочно 7-годишна присъда за финансово престъпление и това е основанието да бъде обявен за международно издирване от Интерпол.

Монтанският окръжен съд обаче се е съгласил с доводите на защитата на Ширинзаде, че има доказателства за изтезания, на които той е бил подложен от тайната полиция преди да избяга със семейството си в Турция.

В определението на съда е цитирана резолюцията на Европейския парламент от февруари, с която беше осъдено влошаването на положението с правата на човека в Иран, нечовешките и унизителни условия в затворите и нарушаването на минималните стандарти за третиране на лишени от свобода.

Вижте също "Прикрито религиозно преследване". Иран поиска от България беглец, приел християнството

“Съдът също установи, че съгласно текста на Наказателния кодекс в Иран за престъплението, за което е издадената срещу иранския гражданин присъда, е налично, освен наказание лишаване от свобода, и наказание “до 74 удара с пръчка“, разказа пред Свободна Европа ръководителката на правозащитния център “Глас в България” Диана Радославова.

Освен него, в защитата на Аслан Ширинзаде се включиха още фондациите “Български адвокати за правата на човека” и “Мисия Криле”. Първоначално той е бил представляван само от служебен защитник.

Определението на Окръжния съд в Монтана не е окончателно и прокуратурата може да го протестира в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Ако държавното обвинение не го направи, отказът иранецът да бъде екстрадиран ще влезе в сила. Той и семейството му вече са кандидатствали за закрила в България.

В момента текат масови протести срещу ислямския режим в Иран, на които властите в Техеран отговориха с насилие и репресии. Те избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на забрадката си.

Your browser doesn’t support HTML5

С целувка срещу режима