"Жена, живот, свобода". ФИФА победи и няма ленти в подкрепа на ЛГБТ хората

Капитанът на Англия Хари Кейн игра срещу Иран със синя лента, вместо с такава с цветовете на дъгата.

Никой от отборите на Световното първенство по футбол в Катар, които планираха да използват капитански ленти с цветовете на дъгата в защита на правата на ЛГБТ общността, няма да го направят.

До този развой се стигна, след като ФИФА заплаши капитаните, които излязат с подобно послание на терена, да бъдат санкционирани с жълти картони още в началото на мачовете им. Катар е известна с това, че хомосексуалността е незаконна.

Националният отбор на Англия беше първият, който се съобрази с искането на ФИФА. Капитанът на тима Хари Кейн излезе срещу Иран в понеделник с тъмносиня лента с надпис "Без дискриминация", а по време на изпълнението на химна съотборниците му застанаха на едно коляно. Този жест обаче се асоциира по-скоро с протестите срещу расизма.

От своя страна иранската публика на стадиона развя националния флаг с надпис "Жена, живот, свобода" в подкрепа на протестите в страната, които избухнаха през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която не се съобрази с ограниченията за ислямско облекло на жените.

Играчите на Иран отказаха да пеят, когато започна да звучи химнът на ислямската република. Жестът им е знак на подкрепа за масовите протести в страната. Преди това много фенове обвиниха иранските футболисти, че с мълчанието си подкрепят режима в Техеран, който смазва със сила протестите.

Докато звучеше химнът на Иран и футболистите мълчаха, много от феновете се опитваха да заглушат музиката и показваха насочен надолу палец.

Иранските фенове на мача срещу Англия

Играчите на Англия обаче нямаха шанс да заявят своята позиция.

Още през септември 10 европейски държави - Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия обявиха, че капитаните на националните им отбори ще носят лентата OneLove на мачовете от Световното първенство в Катар в знак на протест. Причината за това е, че в страната домакин еднополовите връзки са криминализирани.

Самата кампания OneLove беше подета от Нидерландия преди Евро 2020 за насърчаване на разнообразието във футбола и като послание срещу ЛГБТ-дискриминацията.

На старта на световния футболен форум обаче ФИФА изненадващо предупреди, че ще наказва с жълт картон всеки футболист, който излезе с разноцветната лента на ръката. Това решение в последния момент предизвика гневни реакции във футболната общественост в съответните държави.

В резултат на това в понеделник седем футболни асоциации излязоха със съвместно изявление. В него се казва, че те не могат да поставят играчите си "в положение, в което да бъдат изправени пред спортни санкции".

Вижте също Започна световното първенство по футбол

"Много сме разочаровани от решението на ФИФА, което смятаме, че е безпрецедентно", се казва в съобщението на федерациите на Англия, Уелс, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швейцария.

Те добавят, че са били готови да плащат глобите, които се прилагат при нарушаване на правилата за екипите, но не могат да поставят играчите си в ситуация, в която могат да бъдат принудени да не участват в мачове заради натрупани картони.

Вместо OneLove,ФИФА представи своя собствена кампания „Без дискриминация“, която трябваше да започне от четвъртфиналите. Сега обаче на капитаните е разрешено да носят синята лента и по време на турнира.

В крайна сметка в първия си мач на Световното първенство в Катар Англия разгроми Иран с 6:2.