Дроновете, които променят войната

Някои са с четири перки, други са с осем. Едни се взривяват сами, други пренасят и пускат бомби. Трети само снимат и предават информация. Те са новите участници на бойното поле.

Дроновете се превърнаха в едно от доминиращите оръжия във войната в Украйна. За първи път в историята безпилотните летателни апарати имат толкова голямо значение за хода на военните действия. На практика небето над Украйна се превърна в изпитателен полигон за бъдещето на войната.

Само преди дни назначените от Москва власти в окупирания от Русия полуостров Крим съобщиха за атака с дронове, която е задействала противовъздушната отбрана.

Засега резултатите показват, че дроновете могат да обърнат временно хода на войната, но и бързо могат да изгубят своите преимущества. Преди няколко месеца турските "Байрактар"-и изглеждаха като нещо, което променя правилата на играта.

Русия заложи на иранските дронове камикадзе, с чиято помощ унищожи около 40% от енергийната система на Украйна. Не отне много време на украинската въздушна отбрана и тя започна да сваля голяма част от "Шахид"-ите.

Войната в Украйна продължава вече девет месеца. Русия започна непредизвикана агресия на 24 февруари и все още владее близо една пета от украинската територия. В последните месеци армията на Украйна успява да освободи територии в южната и в източната част на страната, а Русия предприе масирани удари срещу населени места и енергийна инфраструктура.

И докато експертите спорят за решаващите фактори за хода на войната, дроновете стават все повече. Тук описваме най-разпространените видове.

Аеророзвідка R18

Вадим (в ляво) и Олег тестват украинския дрон на поляна до Киев.

Произведеният в Украйна октокоптер R18 е специално проектиран за прецизно пускане на експлозивни снаряди. Дронът е “съблечен” от всички компоненти, които не са от пряка необходимост за функционирането му. Целта е да се увеличи максимално капацитетът му на полезен товар до около 5 кг. Дори краката за кацане са премахнати, което означава, че за излитането му е необходима специална платформа, а при кацането трябва да го хване човек.

Украинското име на този дрон подсказва, че той е "въздушен разузнавач". R18 може да лети в пълна тъмнина, като същевременно използва термовизионни камери за откриване на вражески войски и превозни средства. Видеоклиповете, заснети от октокоптера, показват как руски танкове са успешно обезвредени от евтини бронебойни гранати, снабдени с отпечатани на 3D принтер опашни перки.

Вижте също Убийци с дистанционно. Кои са хората, които насочват ракети срещу Украйна

Дроновете с по осем перки като R18 предлагат по-голяма надеждност от по-разпространените квадрокоптери, които имат по четири. Дори ако единият двигател се повреди или бъде прострелян, октокоптерът може да продължи да лети. Предполага се, че на фронтовата линия в Украйна действат 20 екипа, които управляват дроновете R18.

Квазимачта

Този руски дрон не е боен и военните го наричат "система за повдигане на оборудване”. Проектиран е да "виси" на място и движението му е ограничено от кабел, който го свързва с командна станция на земята, от където се и захранва.

Това ограничава височината на издигане до около 70 метра. Този квадрокоптер е с размера на масичка за кафе. Той може да остане във въздуха до три дни, след което трябва да се приземи за проверка и поддръжка.

Руски войник издига "Квазимачта".

Дронът служи за стационарна телекомуникационна кула, която може да носи камера и телекомуникационно оборудване, но се премества по-бързо и е по-малко уязвима от артилерийски атаки, отколкото стандартна “мачта”.

DJI Mavic

Дроновете на китайския производител DJI са предназначени предимно за режисьори и фотографи. И двете страни във войната в Украйна обаче използват машините на DJI за разузнаване, коригиране на артилерията и за пускане на малки противопехотни гранати.

Доброволец в украинската армия и дрон със закачен екслозив.

Най-новият Mavic (на снимката) е оборудван с телефото и широкоъгълни обективи, които позволяват наблюдение на цели отвъд видимите с просто око. Квадрокоптерът е достатъчно мощен, за да носи и пуска единични гранати, снабдени с ударни взриватели.

Употребата на тези дронове е свързана с висок риск за операторите им по време на тази война. Причината е, че производителят на дроновете продава и система за откриване на коптерите на DJI - Aeroscope. С нея може да се определи точното местоположение на дрона, както и на оператора ми. Това означава, че артилерията може бързо и точно да се насочи към пилотите на дронове.

Вижте също "Поразяващ ефект". Новите западни оръжия, които правят Украйна по-силна

Украински доброволец каза пред Радио Свободна Европа през юли, че според него системата за откриване се използва от руските сили и има примери за убити украинци от артилерия, насочена с помощта на радара.

DJI спря продажбите на своите дронове в Украйна и Русия, но лесният внос от съседните страни прави този ход до голяма степен символичен.

Орлан-10

Руските безпилотни летателни апарати с форма на самолет се катапултират, за да излетят, след което могат да изкарат във въздуха до 16 часа с помощта на шумен двигател с вътрешно горене. Безпилотните апарати с фиксирани крила използват камери и сензори и служат най-вече за коригиране на артилерийска стрелба и следене на врага. Документирани са и случаи за пускане на множество бомби от капсули, окачени под крилата.

Руски войници носят дрон Орлан-10.

Съобщава се, че "Орлан"-ите се използват за заглушаване на GSM сигнал и за "бомбардиране с SMS-и". Украинските войници на фронтовата линия получават множество текстови съобщения, които трябва да ги убедят да сложат оръжие.

Bayraktar TB2

В началото на войната произведените в Турция безпилотни летателни апарати бяха възприети като повратна точка за Украйна. Видеоклипове показваха как "Байрактар" унищожават ценна руска техника с "микро муниции" с размер на бейзболна бухалка. Тези кадри станаха изключително популярни по целия свят.

Bayraktar TB2 сниман по време на демонстрационен полет на фестивал в Азербайджан.

"Байрактар"-ите бяха възпяти дори в песен, която се превърна в хит не само в Украйна. Европейски граждани събираха средства за доставка на повече дронове за Украйна.

Но със забавянето на руската инвазия и създаването на редове от противовъздушна отбрана в окупираните територии, дроновете стават все по-уязвими. Шумните самолети с размери на "Чесна" се забелязват лесно с радар и са достатъчно бавни, за да бъдат лесна плячка за противовъздушните оръжия.

Още през юни украинските пилоти на изтребители описват "Байрактар"-ите като "почти безполезни" и сега се използват предимно за специални разузнавателни мисии на дълги разстояния.

Кронщад Орион

Руският "Орион" има силует, подобен на американския боен дрон Reaper. Характерната V-образна опашка намалява радарната следа на самолета, избягвайки правите ъгли, които привличат вниманието на радарите.

16-метровият размах на крилата повишава горивната ефективност при полет до 24 часа. Самолетът е заснет да изстрелва управляеми ракети "въздух-въздух".

Кронщад, сниман на авиосалона Макс-2019 в Москва.

С "Орион" документирано са извършени няколко удара по украински превозни средства в седмиците след февруарското нахлуване. Един от тях беше свален от украинските сили през април. Това, според наблюдатели, е нанесло удар върху руската тактика.

Switchblade 300

Произведените в САЩ "камикадзета" тежат само 2,5 кг, а цялата система може да се носи в раница. Switchblades се изстрелват от тръба, подобна на минохвъргачка, която ги издига във въздуха, преди крилата им да се разтворят и да щракнат на мястото си, и витлото им да зажужи.

Switchblade 300, използван на тренировка на морски пехотинци в САЩ.

Switchblades използват видеоканал в реално време, за да се насочат към цели на разстояние до 10 км със скорост до 160 км/ч. Летящите бомби са снабдени с бойна глава с размер на граната, способна да убива вражески бойци и да поврежда небронирани превозни средства.

През октомври Иран показа устройство, което изглежда е копие на Switchblade.

Геран -2/Shahed

Тези дронове "камикадзе" са произведени в Иран, но после се ребрандират в Русия, т.е. получават ново име. Те се изстрелват на малки "рояци" от пет или повече бройки, които могат да бъдат достатъчни, за да изкарат от строя някои средства за противовъздушна отбрана.

Вижте също Иранско оръжие с руско име. Какво представляват дроновете, които атакуват украинските градове

Летящите бомби шокираха света, когато няколко от тях се забиха в Киев в средата на октомври пред очите на журналисти от няколко държави. Тогава бяха убити най-малко петима души, включително бременна жена и нейния съпруг.

Геран в полет над Киев на 17 октомври.

След ужасяващите атаки през октомври Украйна получи модерни западни ракетни системи за противовъздушна отбрана. В Чехия беше стартирана кампания за групово финансиране за закупуване на преносими ПВО оръжия срещу “дроновете камикадзе”.

На 20 октомври Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на няколко ирански бизнесмени, както и на една оръжейна компания. Според тяхната информация те са доставили ирански дронове на Русия, които тя използва във въздушни атаки срещу украински цивилни цели.

Лансет

През последните седмици, в които Русия започна още по-активно да използва удари с дронове, руските медии и блогъри се възторгват от дрона камикадзе "Лансет". Те вече го наричат фактор, който ще промени драматично ситуацията на фронта.

"Лансет" е баражиращ боеприпас - дрон, който може да кръжи във въздуха за дълъг период от време, да проследява целта си и да атакува, като се спуска към нея.

Ланцет се произвежда от концерна "Калашников"

Най-новата версия на Lancet-3 развива максимална скорост от 110 км/ч в полет и 300 км/ч при атака на цел. Обхватът е 40-50 км. Самият апарат тежи около 12 kg, като полезният товар (експлозивът) достига 5 kg. Безпилотният самолет може да остане във въздуха около час.

Руското министерство на отбраната подчертава в докладите си "успешното използване" на този дрон и го нарича най-ефективния руски безпилотен летателен апарат, пише в материла на БиБиСи.

Дронът камикадзе често се използва в тандем с руския разузнавателен безпилотен летателен апарат "Орлан". Обикновено по този начин руските войски се опитват да обезвредят украинските противовъздушни ракетни системи (ЗРК).

Сведенията за възможността на Русия да произвежда "Лансет"-ите са противоречиви, тъй като някои от елементите със сигурност са вносни.

Вижте също Танкове, оръдия, БТР-и. Какво оръжие може България да изпрати на Украйна