Втора оставка в Народния театър. Режисьорът Явор Гърдев напуска след предстоящата си премиера

Явор Гърдев

Явор Гърдев е депозирал своята оставка като режисьор в Народния театър "Иван Вазов". Това каза самият той в предаването "Лице в лице" по bTV във вторник вечер.

Новината за напускането на един от тримата главни режисьори на трупата идва на фона на вътрешен скандал, който набра сила в последните седмици в културната институция.

Конфликтът в екипа стана публичен на 29 октомври, когато на вратата на пиара на Народния театър Велислава Кръстева се появиха надписи „ДПС“, а табелката с името и длъжността ѝ беше откъртена. На нейно място имаше надписи на ръка „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“.

Вижте също "Изчезвай". Как гръмна пушката, която отдавна виси на стената в Народния театър

Впоследствие един от тримата главни режисьори на театъра Александър Морфов обяви в отворено писмо, че надписите са негово дело в знак на протест, че на 2 октомври пиарът на Народния театър Кръстева е придружила до избирателната секция почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Няколко дни по-късно, назначеният през лятото за главен драматург Захари Карабашлиев подаде оставка, с мотива, че не желае името му да се спряга в политически интриги.

"Моята оставка е депозирана заедно с тази на Захари Карабашлиев, само че аз в момента съм в предпремиера, имам представление, т.е. тя има дата на валидност, която съм заложил след датата на премиерата", каза Гърдев в bTV.

По думите на режисьора оставката му има "срок на падеж" - деня след премиерата на постановката му "Великденско вино" на 30 октомври.

Попитан за причините за конфликта в театъра, Гърдев каза, че има еманципация на маркетинговите и пиар отдели в културните институции, които в един момент като вземат превес над творческите звена, може да възникне такъв проблем.

Вижте също "Аз съм свободен, защото не завися от никого!" Александър Морфов на 62

Кръстева беше назначена начело на отдел "Връзки с обществеността" на Народен театър "Иван Вазов" в началото на юни от директора Васил Василев. Тя е бивш пиар и говорител на Движението за права и свободи и два пъти депутат от листата му. Кръстева е съвносител на няколко законопроекта заедно със санкционирания от САЩ за корупция депутат и бизнесмен Делян Пеевски.

Явор Гърдев уточни, че оставката на пиара на Народния театър се иска не само от Александър Морфов, а и от други членове на екипа, заради "нетактичния" ѝ ход на изборите, който е обвързал Народния театър с неща, които хвърлят съмнение върху неговата репутация.

Режисьорът добави, че би било акт на солидарност с директора Васил Василев и на подкрепа за това той да продължи работата си, доброволното оттегляне на Велислава Кръстева.

В неделя служебният министър на културата Велислав Минеков каза, че е започнал проверка на културната институция, откакто на директорския пост през април застана Васил Василев.