Според следствен експеримент: българският граничар е убит от упор през оградата

Мястото край оградата по границата между България и Турция, на което беше застрелян граничният полицай Петър Бъчваров

Българският граничен полицай Петър Бъчваров е бил застрелян от турската страна на пограничната ограда край село Голям Дервент, община Елхово. Това е установил следствен експеримент, извършен от следователи от Ямбол и експерти от отдел „Криминалистика“ към Националната следствена служба (НСлС).

Експериментът е потвърдил, че при откриването на стрелбата българският граничен полицай се е намирал близо до открит отвор в телената ограда. Смъртоносният изстрел е бил произведен фронтално срещу него с гладкоцевно оръжие, най-вероятно ловна пушка.

Установено е също и че след изстрела сачмите, които са попаднали в тялото на полицая, са се раздробили при преминаването през оградата. Смъртоносният изстрел е бил последван от други, идващи отстрани по посока на автомобила на българския патрул. Впоследствие двамата извършители са избягали от мястото.

Вижте също Малко граничари и лошо оборудване. МВР се съмнява дали оградата на турската граница изобщо е от полза

Ден по-късно Турция задържа двама заподозряни за случая.

Служителят на „Гранична полиция“ Петър Бъчваров беше убит на 7 ноември, докато изпълнява съвместен наряд на границата, в който е участвал и военнослужещ. Българските власти определиха случая като безпрецедентен и съобщиха, че ще предприемат „безкомпромисни меркиза борба срещу незаконната миграция.

Само няколко седмици по-рано двама полицаи загинаха при катастрофа в Бургас, докато преследваха автобус с нелегални имигранти.

30 години след Берлинската стена. Как изглеждат новите огради по границите на Европа