Лавров обвини Запада, че "милитаризира" Югоизточна Азия

Външният министър на Русия Сергей Лавров

Външният министър на Русия Сергей Лавров обвини Запада, че "милитаризира" Югоизточна Азия в опит да възпре руските и китайските интереси в региона, предаде Ройтерс в неделя.

Думите му идват в навечерието на срещата на страните от Г-20 в Индонезия, която започва на 15 ноември. Предстои Лавров да ръководи руската делегация на нея, след като Кремъл каза, че президентът Владимир Путин е твърде зает, за да присъства. Това е първият подобен форум, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари.

В неделя Лавров, който участваше в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), осъди действията на САЩ в региона.

"САЩ и техните съюзници от НАТО се опитват да овладеят това пространство", каза Лавров пред репортери.

По думите му индо-тихоокеанската стратегия на американския президент Джо Байдън е опит да се заобиколят "приобщаващите структури" за регионално сътрудничество. Според него американската стратегия включва "милитаризацията на този регион с очевиден фокус върху възпирането на Китай и възпирането на руските интереси в Азиатско-тихоокеанския регион".

В същото време Байдън каза на лидерите от Югоизточна Азия, че Вашингтон се е ангажирал да изгради "Индотихоокеански регион, който е свободен и отворен, стабилен и проспериращ, издръжлив и сигурен".

Нито САЩ, нито Русия са членове на АСЕАН - 10-членна група от страни от Югоизточна Азия, но няколко световни лидери взеха участие във форума. Той се проведе няколко дни преди срещата на Г-20 в Индонезия.
Очаква се Украйна да е основната тема в дневния ред на Г-20, като западните лидери вероятно ще призоват страни като Китай и Индия да осъдят действията на Москва, отбелязва Ройтерс.

Откакто Западът наложи на Москва безпрецедентни санкции в отговор на войната ѝ срещу в Украйна, Русия увеличи усилията си за изграждане на връзки с Китай, Индия, Иран и други незападни страни.

Вижте също Новата стратегия за сигурност на САЩ. Авторитарните режими в Китай и Русия са риск за световния ред