"Спаси София" става партия и ще участва в местните избори през 2023 г.

Борис Бонев

Гражданската организация "Спаси София" става партия, съобщи организацията на сайта си, където публикува учредителна декларация.

На този етап партията няма намерение да участва в парламентарни избори. Тя обаче ще се включи в местните избори през есента на 2023 г. Това каза основателят на “Спаси София” Борис Бонев в отворено писмо до софиянци. Бонев, който е общински съветник в София, ще се кандидатира за кмет.

На последните избори през 2019 г. като кандидат за кмет той остана на четвърто място с близо 11% от гласовете. Изборите спечели отново кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която е кмет вече четвърти мандат. Тогава „Спаси София“ издигна и кандидати за общински съветници, но те се явиха като независими вместо в партийни листи. Само Бонев влезе в Общинския съвет на София.

В началото на годината пред “Свободна Европа” Бонев каза, че има качествата да бъде "добър кмет на София".

“Гражданите имат очакване – искат да видят зряла и компетентна политическа сила. Формация, която успешно ще се справи с наследството на сегашното управление, но и която ще превърне България в просперираща страна с достоен стандарт на живот”, пише в текста на декларацията.

Новата партия не се позиционира в ляво или в дясно.

“Убедени сме, че динамичният свят не е черно-бял, че решенията за подобряване на живота на хората са отвъд клишетата за “ляво” и “дясно” и, че доброто управление е баланс между различни политики, към който ние ще се стремим”, пише в отвореното писмо на партията.

Неправителствената гражданска организация "Спаси София" цели "подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София", пише в сайта ѝ. Организацията е създадена през 2015 г. от Борис Бонев и е сред основните критици на местната управа.

Вижте също Имам качества за кмет, а в ПП виждам потенциални партньори. Борис Бонев пред Свободна Европа