Европейската комисия одобри плащането на 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване на България

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) е дала предварителна положителна оценка за изплащането на първата вноска по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на България в размер от 1,37 млрд. евро.

Това означава, че парите, предвидени за София, могат да бъдат получени след като Икономическият и финансов комитет, който е съставен от всички държави членки, одобри плащането.

Специално обръщение по повода направи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот“, каза тя.

Одобрение са получили първите 22 мерки, заложени като изпълнение в българския план. Още през август вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза, че служебното правителство е придвижило искането за получаване на първото плащане.

В понеделник той каза, че с решението на ЕК България на практика усвоява около 23% от всички предвидени средства в Плана си за възстановяване. Той добави, че критична в последните месеци се оказала една обществена поръчка в МВР, която е била възложена наново, но въпреки кратките срокове е завършила успешно.

По думи на Пеканов правителството не очаква никакви спънки от Икономическия и финансов комитет, защото досега не е имало подобен прецедент.

„Сега трябва да насочим усилията си към второто плащане. Важно е да продължим с усилията. Смисълът на нашите поети ангажименти не е просто да получим дадени средства. Не, смисълът на тези ангажименти е да направим нашата икономика по-силна“, каза Пеканов.

Вижте също Какво знаем, когато не знаем нищо: икономиката през следващите шест месеца

Средствата се очаква да постъпят в София през декември. Те ще се използват за заложените проекти, както и за рефинансиране на започналите проекти от регионалното, транспортното и образователното министерство.

По отношение на втория пакет от плащания Пеканов каза, че почти всички необходими за гласуване проектозакони вече са били внесени от Министерския съвет в Народното събрание. Оставащият - за промени в сектора енергетика, ще бъде изпратен за гласуване на депутатите в следващите седмици.

Българския план, чиято последна версия беше изготвена от кабинета "Петков", беше одобрен от Европейската комисия през април. Всяко от плащанията по механизма е обвързано с изпълнение на реформи, за част от които се изискват и законови промени.

Вижте също Кога ще дойдат парите от Плана за възстановяване