30 години след Берлинската стена. Как изглеждат новите огради по границите на Европа

Унгарски затворници закачат бодлива тел на върха на оградата, която се намира на границата със Сърбия на 28 октомври. Тя се намира край село Рьоске в Южна Унгария.
Оградата беше издигната за пръв път през 2015 г., когато голям брой мигранти от Близкия Изток се насочи към страните от ЕС.
 

Служител на граничната отбрана на Полша на патрул край масивната ограда, построена на границата с Беларус.
Съоръжението беше издигнато през юни, след като хиляди мигранти от Близкия Изток се опитаха да влязат на територията на страната от ЕС. Тогава Варшава обвини Москва и Минск, че мигрантите умишлено се прокарват през Беларус към европейската граница с цел да се повлияе на санкциите, наложени от Брюксел.

4-метровата преграда на границата между Литва и Беларус. Снимката е от 2021 г.
Европейските страни вдигнаха гранични бариери с дължина повече от 1000 км през последните 30 години. По-голямата част от тях бяха построени след началото на мигрантската криза през 2015 г.

Български граничари са заснети край оградата по границата с Турция на 2 септември.
Строителството на оградата започна през 2014 г., когато мигрантската криза беше в зародиша си. Проектът за оградата беше оскъпяван няколко пъти, появяваха се множество проблеми и пробиви по нея, а още при строителството ѝ турският посланик в София определи проекта като „изпращане на политическо послание“.

Охранителни камери и редове бодлива тела на върха на оградата, която прегражда границите между Полша, Литва и анклава на Русия Калининград. Снимката е заснета през юли в близост до полското село Жердзини.

Македонски войници патрулират в коридор между две огради от бодлива тел на границата между Северна Македония и Гърция през юли 2019 г.

Работници в Литва поставят стълбове за гранична ограда с Русия през юни 2017 г.

Граничната ограда, която отделя малката територия на Испания в Северна Африка Сеута от Мароко. Снимката е от 2018 г.

Полицейски бус на унгарската полиция, който охранява границата със Сърбия през 2017 г. Край село Гара граничните огради са две.

Заради политическо напрежение и вълни от мигранти оградите по границите се превръщат в новата норма за Европа. На 2 ноември полският министър на отбраната обяви, че Варшава ще издигне 210-километрова преграда по границата с руския анклав Калининград.