Правната комисия одобри връщането на хартиените бюлетини на първо четене

Комисията по правните въпроси, 02 ноември

Комисията по правните въпроси одобри на първо четене законопроекта на БСП за промяна в Изборния кодекс и връщане към гласуването с хартиени бюлетини. Това стана на заседание на комисията в сряда.

Предстои законопроектът да бъде внесен за обсъждане в парламента. Той получи 11 гласа "за" и пет против.

Проектътна „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Комисията одобри и още два законопроекта за изменения в Изборния кодекс съответно на "Възраждане" и "Демократична България". Първият предлага Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами.

Вторият предвижда промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот. От "Демократична България" се обявиха против смесения тип гласуване, който предлага левицата - с хартия и машина.

По-рано на заседанието комисията одобри и два антикорупционни законопроекта. Единият от тах е на служебното правителство, а другият - на "Продължаваме промяната", която напусна заседанието още в самото начало след отказ да отпаднат няколко точки от дневния ред - тези за промените в Изборния кодекс и за техния собствен законопроект. Причината според партията е, че предложенията не са минали обществени обсъждания.

Двата проекта бяха подкрепени от всички парламентарни групи, без отсъстващите "Продължаваме промяната", и "Възраждане“, които се въздържаха. Присъстващите се съгласиха между първо и второ четене да бъдат направени промени в текстовете на предложенията.

„Не можем да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателният процес", каза пред журналисти Милен Матеев от ПП, като добави, че в момента се поставят на обсъждане законопроекти, внесени в последния момент, без да са спазени никакви срокове и без да са изпратени за становища до министерства и граждански организации.

По-рано през деня темата за връщането на хартиените бюлетини предизвика спор в парламента между "Продължаваме промяната" и ДПС, като депутатът от ПП Милен Матеев определи ГЕРБ, БСП и ДПС -"коалиция хартиена бюлетина".

По време на 47-ото Народно събрание трите партии опитаха да върнат хартиените бюлетини три пъти неуспешно. Тогава "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и настоящият служебен министър на правосъдието Крум Зарков от БСП ги възпрепятстваха. В настоящия парламент трите партии имат мнозинство, с което могат да приемат законопроекта, когато той бъбде внесен за обсъждане.

Вижте също "Седене до късно, нерви, грешки." Какво ще стане, ако се върнат хартиените бюлетини