"Не можем да свързваме двата края". Защо протестират унгарците

Протестиращи преминават през Моста на свободата в Будапеща на 23 октомври.

Хиляди хора се събраха на един от най-големите протести, с които се е сблъсквало правителството на Виктор Орбан. Унгарците протестираха по различни въпроси, сред които условията на труд на учителите и тежката икономическа ситуация в Унгария.

Протестиращ държи табела, на която са изобразени руският президент Владимир Путин и премиерът на Унгария Виктор Орбан в средата на унгарско знаме от комунистическата епоха.

Стълпотворението в центъра на Будапеща на 23 октомври.

Текущият процент на инфлация в Унгария е около 20 процента, по-висока е само в балтийските държави Естония, Литва и Латвия. Междувременно стойността на форинта (местната валута) е намаляла с 25 процента спрямо долара през последната година.

Жени държат транспарант с въпроса: "Утре кой ще преподава?".

От началото на учебната 2022 г. учители и ученици проведоха демонстрации в Будапеща и на други места, за да покажат подкрепа за учители, уволнени заради участие в предишни протести.

Ученички на протеста в Будапеща. Правителствено постановление от февруари драстично ограничи правото на протест на учителите.

На 23 октомври в Будапеща (на снимката) се проведе и демонстрация за отбелязване на Унгарското въстание от 1956 г. срещу подкрепяното от Кремъл комунистическо правителство на Унгария след Втората световна война.

Протестиращ в антиправителственото шествие държи табела с надпис „Руснаци, вървете си у дома“. Фразата е широко възприета от унгарците по време на въстанието от 1956 г., което в крайна сметка е потушено от Москва.

Унгарският премиер Виктор Орбан говори по време на церемония за отбелязване на въстанието от 1956 г. в Залаегерсег на 23 октомври. По време на обръщението си той оприличи Европейския съюз на Съветския съюз, като каза, че мултинационалният блок в крайна сметка ще „завърши на същото място като своите предшественици“.

Протестът край река Дунав на 23 октомври.

Протестиращи в Будапеща вечерта на 23 октомври.

„Тази главоломна инфлация... Вече изобщо не можем да спестяваме. Просто не можем да свързваме двата края, тъй като цените растат“, каза един от протестиращите пред Ройтерс.  

На 23 октомври в Будапеща се състоя един от най-големите протести през последните десетилетия. Хиляди унгарци протестираха срещу заплащането и условията на труд на учителите на фона на нарастващите икономически затруднения при управлението на популисткия лидер Виктор Орбан.