Русия разчита на ирански дронове, защото се намира във военен и политически фалит, смята Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, 14 октомври 2022 г.

Използването от Русия на ирански дронове показва, че Москва се намира както в политически, така и във военен фалит. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на вечерното си видео обръщение във вторник.

По-рано в понеделник Киев беше ударен от така наречени дронове "камикадзе", като според Украйна става въпрос за произведени в Иран дронове Shahed-136. През последните седмици Русия използва подобни безпилотни летателни апарати все по-често, за да насочва атаките си към градски центрове и инфраструктура, включително електроцентрали.

"Самият факт на призива на Русия към Иран за такава помощ е признание от страна на Кремъл на неговия военен и политически фалит", каза Зеленски във вторник.

"В продължение на десетилетия те харчеха милиарди долари за своя военно-промишлен комплекс и накрая се поклониха на Техеран, за да получат доста прости дронове и ракети", добави той.

По думите му от стратегическа гледна точка използването на иранско въоръжение и техника няма да помогне на Русия във войната ѝ срещу Украйна, а само ще покаже на света, че "Русия върви по пътя на своята загуба и се опитва да завлече пореден свой съюзник в този терор".

Иран отрича да е доставяла дронове на Русия, а Кремъл каза, че няма информация дали ирански дронове "камикадзе" са били използвани в Украйна. Според съобщение на британското разузнаване от вторник обаче безпилотните летателни апарати, които Русия използва, са доставени именно от Иран. Държавният департамент на САЩ също твърди, че дроновете, с които бяха извършени атаките над Киев в понеделник, са ирански.

През последните дни Москва предприе серия от въздушни атаки, като удари жилищни райони на Киев и други украински градове. Поразена беше и критична инфраструктура, поради което беше прекъснато електричеството в стотици градове и села.

Впоследствие Франция, Великобритания и САЩ съобщиха, че доставките за Русия на бойни дронове от Иран нарушават санкциите на ООН. Според тях е нарушена Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която е свързана с ядреното споразумение на Иран и забранява трансфери на определени военни технологии.

Вижте също "Провал заради погрешно планиране". Свършват ли оръжията на Русия за Украйна