ЕС създава мисия за обучение на украински военни и отпуска 500 млн. евро за Украйна

Президентът на Съвета на ЕС Шарл Мишел

Съветът на ЕС прие решения да създаде мисия за обучение на украински военни, както и да отпусне още 500 млн. евро средства за въоръжаването на украинските сили. Това стана ясно в понеделник на среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Това е шести пакет от помощи, който ЕС отпуска на Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. С тази сума общата европейска военна помощ за Киев достига 3,1 млрд евро. От отпуснатите средства в понеделник 10 милиона евро ще бъдат насочени за лични предпазни средства, а останалите ще бъдат за оръжие. Уточнява се, че видът на помощите е съобразен с исканията на властите в Киев.

Новата обучителна мисия цели подобряване на отбранителните способности на украинските сили, както и съгласуването на оказваната европейска помощ. Мисията ще работи на територията на страните членки на ЕС, а командването ѝ ще бъде в Брюксел. Първоначално се предвижда мисията да продължи две години и да разполага с бюджет от близо 107 милиона евро.

Новината идва на фона на втори обстрел над украинската столица Киев в рамките на седмица. По-рано през деня беше съобщено за руски атаки с десетки ирански безпилотни дронове в града, при които са загинали трима души. Непредизвиканата руска агресия в Украйна продължава над седем месеца и доведе до хиляди жертви и милиони украински емигранти.