Шведски еволюционен генетик получава Нобеловата награда за физиология или медицина

Сванте Пебо изучава неандерталците

Шведският учен Сванте Пебо от института "Макс Планк" за еволюционна антропология е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина. Това е първата награда, която се обявява в първия ден на Нобелавата седмица, започнала днес.

"Нобеловият комитет към Каролинския институт реши да връчи Нобеловата награда за 2022 година за физиология или медицина на Сванте Пебо за откритията му в областта на геномните изследвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на човека", съобщи секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман.

Пебо е специализирал в областта на еволюционната генетика. Като един от основателите на палеогенетиката, той е работил широко върху генома на неандерталците - изчезналите роднини на днешните хора

Шведът открива, че гени от вече изчезнали хомини са преминали в хомо сапиенс. Този древен трансфер на гени към съвременните хора има физиологично отражение днес, например за начините, по които имунната система реагира на инфекции, уточняват от Нобеловия комитет.

С новаторските си изследвания Пебо постига нещо, което изглежда невъзможно - секвениране на генома на неандерталеца. Той прави и сензационното откритие на неизвестен дотогава хоминин - денисовеца.

Шведският крал Карл Густав на посещение в Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, заедно с проф. Сванте Пебо, автуст 2016 г.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се избират от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Вижте също Откривателите на рецептори за топлина и допир получиха Нобелова награда за медицина

През 2021 г. наградата спечелиха Дейвид Джулиъс (САЩ) и Ардем Патапутян (Ливан) за откриването на рецепторите за температура и допир. Откритията им обясняват как те предизвикват сигнали в нервната система. Тези знания се използват за разработване на лечения за редица болести, включително и хроничната болка.

В следващите дни ще бъдат обявени и останалите награди - за физика, химия, литература, икономика, мир и други.

Бюстът на Алфред Нобел в Каролинския институт в Стокхолм, Швеция

Тази година паричната равностойност на наградата е 10 милиона крони (около 900 000 щатски долара). Тя се разделя между лауреатите.

Наградите ще бъдат връчени от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - когато е годишнина от смъртта на Алфред Нобел. Тази година са поканени и лауреатите за 2020 г. и 2021 г., защото тогава церемониите бяха онлайн заради пандемията от COVID-19.

Вижте също "Да помагаме на украинците". Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда на търг за над 100 млн. долара