"Ожесточаване на конфликта." Военният министър не вижда пряка заплаха за България от мобилизацията в Русия

Министърът на отбраната Димитър Стоянов

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов не вижда пряка заплаха за България от обявената в Русия частична мобилизация. Това каза той по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет в сряда.

“Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма”, каза той пред журналисти.

По думите му рискът за националната сигурност се изразява в насочване на бежански поток към страната и заплахи за икономиката. Стоянов добави, че членството на България в НАТО гарантира националната сигурност на страната.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия в сряда. На мобилизация подлежат хората от запаса. Руският военен министър уточни, че ще бъдат извикани около 300 000 души.

Вижте също Путин обяви частична мобилизация в Русия. Армията ще извика 300 000 резервисти

Българският министър на отбраната препрати към Министерството на външните работи за коментар по повод позицията на България за мобилизацията в Русия и плановете за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия в окупирани украински области.

“Провеждането на мобилизация в Русия естествено, че води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост на края на този конфликт”, коментира Стоянов.

По време на изявлението си той не използва думата “война” и нарече случващото се в Украйна “конфликт”. Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна през февруари. Войната се води изцяло на територията на Украйна. От началото на руската военна агресия са убити хиляди украински цивилни, а милиони са принудени да напуснат домовете си. Редица държави и международни правителствени и неправителствени организации обвиняват Русия във военни престъпления.

Вижте също Войната: Изпращането на войски от Северна Корея в Украйна може да доведе до ескалация, каза Рюте