"Абсолютно незначително". Служебният кабинет спира ТЕЦ "Марица 3"

Слъжебните министри на околната среда и на енергетиката Росица Карамфилова и Росен Христов

Служебният кабинет спира топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" - Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. Това стана ясно от пресконференция на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебния енергиен министър Росен Христов.

Новината идва, след като бяха отчетени завишени нива на замърсяване на въздуха в района на Димитровград в събота. Тогава бяха установени високи превишения на нормите на серен диоксид. Спирането на предприятието цели да покаже намаление на замърсяването пред Европейската комисия, която води дела срещу България, свързани с качеството на въздуха.

"В момента срещу България има две наказателни процедури заради превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Те са за превишаване стойностите на серен диоксид и фини прахови частици", каза министър Карамфилова. "Нашият фокус е превантивен контрол", добави тя.

Според Росен Христов, ако "Марица 3" не бъде затворена и продължи да замърсява района, има опасност да бъдат затворени трите големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн, които съставляват повече от 30% от енергийните мощности на страната и са "критични" за електроснабдяването на целия регион.

"ТЕЦ 3 максималната му мощност е 65 мегавата. Това в сравнение с 10 000 мегавата мощ на страната е абсолютно незначително и те не са фактор нито в енергийната сигурност на страната, нито на региона", каза Христов.

Министър Карамфилова каза, че на 21 септември предстои участие на България в т.нар. "публични състезания" в съда, на които да се покаже какви мерки предприема страната, за да бъдат спрени нарушенията.

Според нея е има риск от финансови санкции в "изключително големи размери", като има и "огромна" вероятност съдът да постанови мерки, свързани с отнемане на дерогациите от Европейската комисия. Те бяха дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн.

Друга мярка, която евросъдът може да постанови, е "ясно и категорично" намаляване на мощностите, като дори има вероятност от затваряне на централите.

Във връзка с ТЕЦ "Брикел", където бяха установени тежки нарушения при опазването на околната среда, екоминистърът каза, че той работи, като са организирани ежедневни проверки.

Вижте също "Дворовете ни са черни. Колите ни са черни." Как се живее в сянката на черния пушек