Русия издига паметник на Александър Невски в Мариупол

Руският президент Владимир Путин открива паметник на Александър Невски близо до Псков, 11 септември 2021 г.

Руските окупационни власти ще издигнат паметник на Александър Невски в украинския град Мариупол, съобщи РИА Новости. Монументът ще има подсветка. Не са известни повече детайли за стила и осветлението.

Мариупол е украински град на Азовско море, превзет от руската армия в края на май 2022 г. след почти тримесечна обсада. 90% от сградите му са напълно или частично разрушени.

Вижте също Мариупол. Как за няколко дни изчезна цял град

След като градът премина в руски ръце окупационните власти назначиха собствена администрация и обявиха Мариупол за град-побратим на руския Санкт Петербург.

В момента окупационната управа се готви да проведе съд над защитниците на Мариупол, разчиства по-големите разрушения, които блокират пътните артерии, а миналата седмица съобщи, че е успяла да възстанови един светофар.

Решението за издигане на паметник на Александър Невски принадлежи на губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, който е санкциониран от САЩ.

Княз Александър Невски (1221-1263) е пълководец, обявен за светец от Руската православна църква. Той е традиционен символ на руските военни успехи, на борбата със Запада, на защитата на православието от католицизма и на централната роля на Русия в обединяването на рускоезичните народи.

След идването на Путин на власт Александър Невски е централен образ в руската пропаганда на евразийството. В Русия има над 30 значими паметника на княза, като най-малко 25 от тях са издигнати след 2000 г.

През 2021 г. е издигнат паметник на Александър Невски и в Сирия - на територията на руската военна авиобаза в Хмеймим.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Кремъл предложи на журналистите да сравняват днешната агресия с покръстването на Русия и с Невската битка от 1240 г., а президента Путин - с Александър Невски.

Военната църква със Сталин до Христос. Поглед отвътре