"Опит да обвини Украйна". Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради АЕЦ "Запорожие"

Спасител от Министерството на извънредните ситуации на Украйна присъства на учение в град Запорожие на 17 август 2022 г. в случай на възможен ядрен инцидент в AEЦ "Запорожие", разположена близо до града.

Русия отправи искане към Съвета за сигурност на ООН да проведе заседание във вторник относно ситуацията в АЕЦ "Запорожие", съобщи Радио Свобода, позовавайки се на руски държавни медии.

По-рано в понеделник Русия и Украйна си размениха нови обвинения за обстрел в района на електроцентралата, която беше окупиран от Русия през март.

"Това е поредният отчаян опит на руската делегация да използва инструментите на Съвета за сигурност на ООН, за да провали, първо, насроченото за 24 август заседание, и второ, да обвини Украйна в обстрела на АЕЦ-а, който самата Русия редовно извършва ", казаха от постоянната мисия на Украйна в ООН, цитирани от агенция Укринформ.

В сряда, 24 август Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе заседание, посветено на широк кръг от въпроси, свързани с последиците от войната на Русия срещу Украйна.

По-рано в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред Съвета за сигурност на ООН, че ангажирането с диалога и с разума, което доведе до неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия, трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа.

През последните седмици централата многократно беше обстрелвана. Украйна обвинява руските сили за това и призовава за край на "ядрения терор". Руската страна отхвърля обвинението и твърди, че обстрелът е извършен от украинската армия. В същото време Русия отказа предложението за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ.

От 4 март АЕЦ "Запорожие" е окупирана от руските войски.

Вижте също Войната: Изпращането на войски от Северна Корея в Украйна може да доведе до ескалация, каза Рюте