Шолц уверил Путин, че Украйна няма да влезе в НАТО в следващите 30 години още преди войната

Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Преди началото на руската инвазия в Украйна канцлерът на Германия Олаф Шолц е уверил руския президент Владимир Путин, че Украйна няма да се присъедини към НАТО през следващите 30 години. Това съобщи самият Шолц в неделя.

Именно заради това официалните мотиви, с които Москва оправда нахлуването, са "напълно абсурдни", каза Шолц.

Сред аргументите, които Владимир Путин посочи за непровокираната си инвазия в Украйна, беше, че НАТО продължава да се разширява на изток и по този начин заплашва Русия.

"НАТО никога не е било заплаха за Русия", каза Шолц, цитиран от Шпигел.

Германският канцлер отхвърли и руските обвинения, че страните членки на НАТО не са взели предвид руските интереси в сферата на сигурността преди войната. По думите му той лично е уверил Путин в техни разговори преди началото на инвазията, че евентуалното присъединяване на Украйна към алианса "не стои на дневен ред през следващите 30 години".

Вижте също Как Путин обясни нападението срещу Украйна с гняв срещу САЩ

Шолц каза още, че руският президент не иска да приеме отворените, либерални общества в Европа, а идеите му са "напълно абсурдни". Пред него руският президент е казал, например, че Беларус и Украйна не са истински държави.

Шолц не уточни кога се е състоял разговорът му с Путин. За последен път лидерите на Германия и Русия разговаряха по телефона на 21 декември. На 15 февруари Шолц се срещна с Путин в Москва.

На 24 февруари Путин нареди началото на военната инвазия в Украйна. Той оправда действията на Кремъл с факта, че НАТО иска да превърне Украйна в свой антируски пост. Киев и НАТО многократно отрекоха твърденията.