"Mоралът е над закона". Слави Трифонов обясни защо не подава задължителната декларация пред КПКОНПИ

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов публикува статус, в който обяснява защо не подава задължителната по закон декларация за имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията.

Трифонов трябва да подава декларация за конфликт на интереси и имущество, защото е лидер на партия, която получава държавна субсидия. По този повод той пише, че "понеже смятам, че моралът е над закона", от получените около 4,2 млн. лв. като субсидия, ИТН е върнала над 3,7 млн. лв. Причината за това решение на партията са резултатите от референдума, който Трифонов проведе през 2016 г. В резултатите от него преобладава мнението, че партиите трябва да получават по 1 лв. на глас като субсидия, а не 11 лв.

Той повтаря казаното във вторник пред Свободна Европа, че е проверяван многократно от контролните органи. "Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона", пише Трифонов.

Слави Трифонов не е заемал публични длъжности. Името му се свързва с производството на едни от най-популярните телевизионни и шоу програми.

„Как съм си изкарвал парите е толкова ясно, че няма накъде“, каза за Свободна Европа Слави Трифонов. По думите на Трифонов „всичко, което имам, е законно. Аз съм глобен за това, че не съм подал декларация. Направил съм каквото трябва. Така ги провокирам да ме проверяват“.

Проверка на Свободна Европа в публичните регистри показа, че лидерът на ИТН притежава и участва в управлението на няколко фирми, както и имоти в София и Плевен като физическо лице.

В отговор на въпроси на Свободна Европа за това какви санкции и проверки са направени на Трифонов, от антикорупционната комсия казаха, че "срещу всеки, който не е спазил закона, се прилагат разпоредбите му".

Вижте също "Толкова ясно, че няма накъде". Какво трябваше да декларира Слави Трифонов