Нови експлозии в Крим. Русия заговори за "диверсия"

Дим се издига се над района на предполагаемата експлозия в село Майское в района на Джанкой, Крим, 16 август 2022 г.

Няколко експлозии са избухнали на територията на руска военновъздушна база в село Гвардейское в района на Симферопол в анексирания от Русия полуостров Крим. Това съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайки се на местни жители. Над военното летище, според очевидци, се виждат облаци черен дим.

Това е поредното съобщение за взривове в руски военни бази в Крим в рамките на деня. По-рано във вторник министерството на отбраната на Русия съобщи за експлозия в склад за боеприпаси в село Майское в северната част на Крим.

Информацията идва, след като миналата седмица поредица от експлозии разтърси военновъздушна база в западната част на Крим. Тогава Москва отрече да става въпрос за умишлени действия.

Във вторник обаче руското министерство на отбраната съобщи, че взривът във военния склад в Майское е бил в резултат на диверсия. Украйна не пое отговорност за експлозията. Високопоставен украински служител обаче каза пред New York Times, че елитна украинска военна част, действаща в тила на врага, стои зад взривовете.

По думите на контролирания от Кремъл губернатор на Крим Сергей Аксьонов двама души са били ранени в резултат на експлозията в Майское. Около 2000 души са били евакуирани от района.

Отново експлозии, този път в Централен Крим

По-късно същия ден "Комерсант" съобщи за нови експлозии на територията на военновъздушна база в село Гвардейское в района на Симферопол.

В базата са разположени бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, а военните там участват във войната с Украйна, отбелязва Радио Свобода. Според източник на "Комерсант", цитиран от Радио Свобода, военните и правоохранителните органи в базата проверяват версията за атака с дрон срещу склад за боеприпаси.

Олег Крючков, съветник на руския ръководител на Крим, призова в своя Телеграм канал "да се изчака официална информация за Гвардейское от Министерството на отбраната и да не се разпространяват слухове и версии".

Официално Украйна не е поела отговорност за случая. Ръководителят на офиса на украинския президент Андрий Йермак обаче коментира, че "операцията "демилитаризация" в ювелирния стил на Въоръжените сили на Украйна ще продължи до пълната деокупация на украинските територии".

"Нашите войници са най-добрите спонсори на доброто настроение. Крим е Украйна", написа Йермак в Туитър.

"Напомняне: в Крим на една нормална държава става дума за Черно море, планини, отдих и туризъм, но в Крим, окупиран от руснаци, става дума за експлозии във военни складове и висок риск от смърт за нашественици и крадци", написа и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк във вторник.

Преди седмица властите в окупирания от Русия Крим съобщиха за поредица от взривове на военното летище "Саки" в Крим, което Москва използва за една от стартовите си площадки за инвазията срещу Украйна. Вследствие на експлозиите Русия претърпя сериозни загуби, включително на най-малко девет военни самолета.

Тогава Москва каза, че основната причина за експлозиите е било нарушаване на правилата за съхранение и пожарна безопасност и няма факти, които да говорят за умишлено въздействие. Неидентифицирани украински служители казаха обаче пред американски медии, че техните въоръжени сили са отговорни за експлозиите, без да дават повече подробности.

Вижте също Ракети с голям обсег или операция на Украйна? Как взривовете в "Саки" създават истински проблем за Русия