Русия започва производство по несъстоятелност срещу местния клон на Радио Свобода

Редакцията на Радио Свобода в Москва, 6 април 2021 г.

Арбитражният съд в Москва откри в понеделник производство по несъстоятелност срещу руския клон на Радио Свободна Европ/Радио Свобода (РСЕ/РС). Тя беше инициирана в началото на март от Федералната данъчна служба на Русия, която претендира, че медията дължи около 7 милиона рубли (112 000 долара) за 2021 г.

Въпросната процедура стана причина РСЕ/РС да вземе решение за преустановяване на дейността си в Русия. Местният клон на медията беше създаден през 2020 г. заради действието на противоречивия руски закона за “чуждестранните агенти”.

Това законодателство беше прието в Русия през 2012 г. и оттогава нееднократно е допълвано. То изисква неправителствените организации, които получават чужда финансова помощ и, за които Кремъл смята, че се занимават с политическа дейност, да бъдат регистрирани, да се идентифицират като “чуждестранни агенти“ и да им бъдат правени одити.

РСЕ/РС обаче отказа да се съобрази с тези изисквания и да плаща глоби за нарушенията, констатирани от руските власти. Процедурата по несъстоятелност беше предизвикана от факта, че руският клон на медията беше възпрепятстван да плати данъците си, тъй като сметките му бяха блокирани от съдебни изпълнители миналата година.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода разглежда руския закон за чуждестранните агенти като израз на политическа цензура, която не позволява на журналистите да извършват професионалната си дейност. Затова медията обжалва действията на руските власти пред местните съдилища и Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Вижте също Радио Свободна Европа прекратява дейността си в Русия след атаки от Кремъл