Протест пред президентството поиска газова независимост от Русия 

Протест от няколкостотин души пред президентството се събра заради опасенията, че незначеното от Румен Радев служебно правителство може да възобнови преговорите с “Газпром” за нов дългосрочен договор. В момента България има такъв, но той беше нарушен едностранно от Москва.

В демонстрацията участваха симпатизанти на “Демократична България” и хора, организирали се в социалните мрежи с хаштаг #ГАZwithme - препратка към серията от протести #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Недоволството им беше провокирано от изявления на представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциални би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на "Газпром".

По-рано в петък нито служебният премиер Гълъб Донев, нито президентът отговориха директно на журналистически въпроси дали ще приемат условията на Москва за възстановяване на газовите доставки срещу плащане в рубли в руски банки.

Европейският съюз определя тази схема като изнудване на газово зависими страни членки с цел заобикаляне на санкциите срещу Русия заради непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна.

Основните лозунги по време на демонстрацията бяха "Оставка", "Мафията вън!" и "Тук не е Москва". Някои от демонстрантите издигнаха плакати срещу "Газпром".

Вижте също Кое е вярното? "Евтини и сигурни" ли са доставките от "Газпром"