БСП няма да предложи правителство. Предстоят нови избори

Георги Свиленски и групата на БСП в парламента

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен на президента Румен Радев в четвъртък. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски в парламента в сряда.

Новината дойде, след като "Има такъв народ", "Възраждане", ГЕРБ и ДПС се обединиха в Народното събрание в сряда, като гласуваха в дневния ред на парламента да не бъде включено гласуването на законодателната програма на БСП за ново коалиционно правителство. Така стана ясно, че няма как нов кабинет, сформиран с мандат на БСП, да събере мнозинство в парламента.

Предстои президентът да разпусне 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Според Конституцията първата възможна дата за тяхното провеждане е 2 октомври.

Вижте също Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

Във вторник вечер Националният съвет на БСП реши партията да се опита да състави правителство, при условие че законодателната ѝ програма събере мнозинство. Тя беше написана съвместно от социалистите, представители на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН) и представлява план за приемането на редица закони от Народното събрание в рамките на 6 месеца - от юли до декември 2022 г.

В нея има заложени няколко приоритета, чието изпълнение е обвързано с конкретни срокове. Изборът на председател на парламента, например, следва да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември. В проекта на решение са заложени също номинирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Срокът за това е до 15 август.

БСП искаше законодателната програма да се гласува в Народното събрание в четвъртък. Ако тя получеше подкрепата на 121 депутати, социалистите щяха да предложат нов кабинет с премиер Асен Василев.

Вижте също Как Слави Трифонов свали Борисов, но не допусна никой да го замести

В сряда обаче ДПС и ГЕРБ направиха предложение законодателната програма изобщо да не бъде допусната за гласуване в дневния ред на парламента. То беше подкрепено от общо 119 депутати, включително от ИТН и „Възраждане", и беше прието.

Така стана ясно, че четирите партии в опозиция няма да допуснат сформирането на ново правителство с мандата на БСП и социалистите не биха могли да съберат достатъчно депутати, които да подкрепят законодателната програма, нито предложение за нов кабинет.

Заради това председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски съобщи, че в четвъртък партията ще върне мандата на президента неизпълнен. Това означава, че той трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Първата възможна дата за това според Конституцията е 2 октомври.

Вижте също "От други хора и от други кръгове". Защо ИТН отново праща България на избори

Третият мандат беше връчен на БСП от Румен Радев на 18 юли, след като ПП не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев, а ГЕРБ върнаха втория мандат още при получаването.

През последните 10 дни четирите партии, които управляваха заедно 6 месеца в кабинета „Петков“ – ПП, БСП, ИТН и ДБ, водиха преговори за сформиране на ново правителство в рамките на това Народно събрание. Те казваха, че изготвят съвместна програма за следващите 6 месеца, според която да се приемат ключови закони, които са належащи за стабилността в държавата.

В петък обаче Слави Трифонов съобщи, че ИТН няма повече да участва в преговорите за ново правителство, защото представители на останалите три партии са лицемерни и обвиняват него и партията му, че са част от мафията. Без гласовете на ИТН, останалите 3 партии нямат нужните 121 гласа за мнозинство в парламента.

По подобен начин Трифонов сложи край и на управляващата коалиция на 8 юни, когато изтегли министрите на ИТН от нея. Тогава той каза, че причините за това решение са финансовата политика на правителството и действията спрямо Северна Македония.

Вижте също "Македонияяяя". Как атаката срещу правителството започна с фалшиви аргументи