"Явни военни престъпления". Хюман райтс уоч обвини Русия, че измъчва цивилни в Украйна

Според доклада на Хюман райтс уотч руските сили извършват военни престъпления в Южна Украйна.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч обвини Русия в извършване на изтезания, незаконни задържания и отвличания на цивилни в окупираните райони на Южна Украйна в Херсонска и Запорожка области.

В доклад, публикуван на 22 юли, организацията, казва, че има данни още и за изтезания на украински военнопленници, което представлява военно престъпление.

„Руските сили превърнаха окупираните райони на Южна Украйна в бездна от страх и диво беззаконие“, каза Юлия Горбунова от Хюман райтс уоч.

„Изтезанията, нечовешкото отношение, както и произволното арестуване и незаконното задържане на цивилни, са сред очевидните военни престъпления, които сме документирали, и руските власти трябва незабавно да прекратят подобни злоупотреби и да разберат, че те могат и ще бъдат подведени под отговорност.“

Your browser doesn’t support HTML5

"Китай нахлу в Русия". Как един анимационен филм се бори срещу войната

Правозащитната организация каза, че при подготовката на доклада е разговаряла със 71 души от Херсон, Мелитопол, Бердянск, Скадовск и 10 други града в Херсонска и Запорожка области. Те описват 42 случая, в които руските войски задържат цивилни без валидна причина, в някои случаи ги държат изолирани, измъчват много от тях, а някои от задържаните изчезват без следа.

Има сведения и че са измъчвани трима военнопленници от украинското звено за териториална отбрана. Двама от тях са починали, съобщава Хюман райтс уотч.

Вижте също "Точка на уязвимост". Защо мостовете над Днепър са от стратегическо значение за Русия