Разбилият се в Гърция украински товарен самолет е превозвал сръбско оръжие за Бангладеш 

Останките от катастрофиралия край Кавала украински товарен самолет Ан-12.

Украинският товарен самолет “Антонов Ан-12”, който се разби край гръцкия град Кавала през нощта срещу неделя, е превозвал 11,5 тона сръбско оръжие за Бангладеш. Това обяви часове след катастрофата сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович.

По информация на гръцката държавна телевизия ЕРТ всичките 8 членове на екипажа на самолета са загинали при катастрофата. Очевидци на падането на машината разказаха, че тя е горяла още във въздуха, а след катастрофата е имало експлозии в продължение на два часа.

Стефанович потвърди, че собственикът на самолета е украинската авиокомпания Meridian и, че оръжията са изпратени от частния сръбски производител на оръжие Valir. Той каза, че самолетът е превозвал минохвъргачки и мини, добавяйки, че доставката на оръжия е била договорена с министерството на отбраната на Бангладеш “в съответствие с международните правила”.

“За съжаление някои медии спекулираха, че самолетът е превозвал оръжия, предназначени за Украйна, но това е напълно невярно“, добави сръбският военен министър.

Мястото на самолетната катастрофа край Кавала.

Генералният директор на украинската авиокомпания Денис Богданович заяви пред Дойче веле, че целият екипаж на самолета е бил съставен от украинци. Той обаче не даде подробности за превозвания товар.

По инфиормация на гръцките медии товарният самолет е пътувал от Сърбия за Йордания и е поискал разрешение за аварийно кацане на близкото летище в Кавала, но не е успял да стигне до него.

Гръцката държавна телевизия съобщи, че на мястото на катастрофата са изпратени експерти по експлозиви и служители на комисията за ядрена енергия заради опасенията, че самолетът може да е превозвал токсичен товар.

ЕРТ съобщи за силна миризма, която се носи от мястото на катастрофата, заради която местните власти разпоредиха жителите на двете най-близки населени места да държат прозорците си затворени цяла нощ, да не излизат от домовете си и да носят маски.