Швейцария не е издавала шофьорска книжка на Семерджиев, потвърди Интерпол

Българските власти казаха, че той няма българска книжка от 2005 г.

Проверка на Интерпол потвърждава, че обвиняемият за катастрофата от 5 юли в София Георги Семерджиев не е имал швейцарска шофьорска книжка. Такава не му е била издавана от властите в Швейцария никога. Това беше съобщено от МВР в понеделник, след като са получили отговор от Интерпол Берн на 8 юли.

Семерджиев е шофьорът, причинил катастрофата, при която загинаха Христина Дилева на 26 години и Хариет Стефанович на 22 години. Той е обвинен в това, че на 5 юли е преминал с "Ауди Q7" на червено на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" в София със скорост от близо 200 км в час по данни на полицията. При навлизането в кръстовището той удря таксиметрова кола и се блъска в асансьора на близката метростанция. От силния удар колата се разцепва на две. Едната ѝ половина удря смъртоносно двете жени, които по същото време са били на тротоара.

По-рано стана ясно, че служителка на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София Симона Радева е отстранена от работа за два месеца заради "данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР". Тя е била в автомобила до Семерджиев по време на катастрофата и има съмнения, че му е помогнала да се укрие след това.

Семерджиев бяга от мястото на инцидента и е заловен на следващата сутрин в апартамент в Лозенец.

Вижте също Полицайката, свързана с Георги Семерджиев, е отстранена от СДВР

„На 07.07.2022 г., е получен отговор от швейцарските власти, в който се посочва, че водачът не е регистриран в националната база данни на страната за притежатели на СУМПС. Той няма валидна шофьорска книжка (настояща или предишна), издадена от швейцарските власти“, се казва в съобщението на МВР, публикувано в понеделник.

Още в края на миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков съобщи че Семерджиев шофира без шофьроска книжка от 17 години и е бил хващан много пъти от полицаи. Българската му книжка е била отнета през 2005 г., каза Рашков.

В един от случаите, в които е спрян от полицейски патрул, той е показал фалшива швейцарска книжка и е избягал, като документът е останал в полицая, каза още Рашков. Тогава Семерджиев е дал позитивна проба за употреба на наркотици, но въпреки това не е бил задържан.

Вътрешният първоначално съобщи, че този случай е бил на 11 юни, но впоследствие прокуратурата каза, че пробата за наркотици в кръвта е взета на 10 юни.

Вижте също Прокуратура проверява полицаи за търговия с влияние и покровителстване над Семерджиев

Семерджиев има няколко предишни криминални прояви, бил е осъден за наркотрафик и е бил подсъдим за нанасяне на телесна повреда още преди катастрофата.

В момента той се намира в следствения арест с определение на Софийския градски съд. Семерджиев отрича да е причинявал катастрофата и твърди, че е бил отвлечен.

В неделя Софийската градска прокуратура съобщи, че на Семерджиев са повдигнати общо три обвинения. Освен причиняването на смъртта на двете жени по непредпазливост, той е обвинен още в управление на автомобил след употреба на наркотици, както и в използване на фалшива швейцарска шофьорска книжка. Прокурорите съобщиха, че обвинението за шофиране с наркотици в кръвта е свързано с пробата, направена при спирането му от КАТ на 10 юни.

Вижте също Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат