Как се заменя легло в гаранция? Русия изправя IKEA на съд заради изтеглянето ѝ от страната

IKEA, която се радваше на хиляди клиенти при откриването на магазините си, затвори изцяло бизнеса си в Русия заради войната

Стотици руснаци на опашка за шкафове, масички, чаршафи или салфетки. Хората бързат да пазаруват, докато магазините IKEA още не са затворили врати.

Така изглеждаше една от най-популярните истории за Русия от тази пролет. Тогава шведската верига за стоки за бита реши да се изтегли от огромния руски пазар като отговор на войната в Украйна.

Реакцията на Русия се превърна в търговски спор, който се разрасна в края на миналата седмица. Тогава руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) се присъедини към съдебния иск срещу IKEA с аргумента, че иска "да защити правата на руснаците".

Тезата на институцията е следната: според Закона за защита на правата на потребителите руските юридически лица, работещи от името на чуждестранни марки (в случая - IKEA), носят отговорност пред клиентите.

По-рано така наречената "Обществена потребителска инициатива" заведе дело срещу шведската верига за нарушаване на гаранционните права на потребителите. Целта е IKEA да бъде принудена да възобнови частично вноса и производството, така че хората да могат да обменят закупени артикули в случай на дефект или да ги поправят, ако е необходимо.

Делото е заведено "в интерес на широк кръг потребители".

На 5 юли започна последната онлайн продажба на стоките на IKEA, но почти веднага купувачите бяха изправени пред проблем - сайтът се срина. През уикенда компанията обяви, че ще възобнови търговията в началото на тази седмица.

Страницата обаче все още е недостъпна, показа проверка на Свободна Европа. На нея се вижда само надпис: "Нашите стоки нямат търпение да стигнат до вашия дом, но засега не е възможно да пазарувате. Ние обработваме поръчки, които вече са приети и работим усилено, за да възобновим продажбите".

В същото време изследване на социологическата агенция "Левада център" показва, че на фона на масовото изтегляне на западни компании от Русия хората са разстроени именно от напускането на мебелния гигант - една четвърт от московчаните.

Сред тези, които се притесняват от затварянето на западни компании, на първо място е копнежът за мебели от IKEA (26%). 14% съжаляват за напускането на McDonald's - създадената на негово място нова верига - Tasty and Point ("Вкусно и точка") не ги вдъхновява. Невъзможността да се купуват стоки на Zara и Bershka разочарова съответно 10% и 4% от московчани.

IKEA е основана в Швеция през 1943 г. Тя притежава 26 магазина в 13 руски региона. През март от веригата съобщиха, че спират продажбите си в Русия и затварят повечето си магазини и фабрики. Това предизвика огромни опашки на хора, които излизаха от магазините с по няколко колички, отрупани с вещи. Социалните мрежи се напълниха с постове, изразяващи съжаление от закриването на магазините.

Русия представя закриването на различните бизнеси като война, поведена безпричинно срещу Москва.

Първоначално IKEA запази отворени само търговските си центрове "Мега". Големият проблем се оказа съкращаването на персонала - 15 000 души. От компанията обявиха, че работниците и служителите ще получат заплатите си в рубли за 3 месеца напред.

През юни обаче веригата, която междувременно затвори и бизнеса си в Беларус, съобщи, че ще продаде и магазините, и фабриките си в Русия.

Вижте също Русия позволи внос на външни стоки без разрешение на производителя