Нови избори, нова партия, опит за правителство. Кой какво иска, след като ПП върна първия мандат

Лидерката на БСП и съпредседателят на "Демократична България" Корнелия Нинова и Христо Иванов изразиха готовност да предложат правителство, в случай, че президентът им връчи мандат

Заявка за нова партия, отказ от съставяне на правителство, но готовност да се подкрепи друго и „национална отговорност“ с реализиране на трети мандат. Това са част от декларациите, които водещите политици и политически партии направиха, след като в петък предложеният от „Продължаваме промяната“ (ПП) за премиер Асен Василев върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

Още не е ясно кога президентът Румен Радев ще връчи втория и евентуално третия мандат. Държавният глава даде индикация, че може да забави процедурата, каквото беше и искането на част от политическите партии.

Кой какво поиска и кой какво предлага преди последните опити за съставяне на кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание?

ГЕРБ се заканва да върне втория мандат

ГЕРБ, на които се полага да получат втория мандат, вече многократно заявиха, че ще го върнат веднага на президента и няма да предложат свой кабинет. Това заявиха както лидерът Бойко Борисов, така и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

От партията твърдят, че е важно България да има управление, нови избори трудно могат да доведат до различен резултат, но също и че правителство, начело с "Продължаваме промяната", е вредно.

Вижте също АДФИ е открила "сериозни нарушения" в договор за изграждането на магистрала "Хемус"

В събота Борисов каза, че ако от ПП са внесли за гласуване своя проекто кабинет, той е щял да осигури депутати, които да го подкрепят. Изказването му дойде, след като само два дни по-рано председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атансова каза, че тя и нейните колеги ще бойкотират заседанията на парламента и ще се появят в пленарна зала само, за да гласуват против кабинет, начело с Асен Василев.

„Ние ще сме в пленарна зала и 59 депутата ще гласуваме против предложеното правителство, ако има такова внесено предложение и изпълнен мандат“, каза тя в четвъртък.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли възможност партията му да води преговори за съставяне на правителство с третия мандат, защото „няма с кого да преговаряме“.

Христо Иванов каза, че ще си търси други приятели, същите, които „Продължаваме промяната“ казаха, че са мафия. Ние и сега, ако искаме, можем да направим правителство с „Има такъв народ“ (ИТН), но няма да е работещо“, каза още Борисов.

ПП, БСП и „Демократична България“ (ДБ) категорично отхвърлят възможност за подкрепа на правителство на ГЕРБ. Подобни нагласи са изказвали и от ИТН и „Възраждане“, а единствените, които не са изразявали крайни мнения срещу бившите управляващи, са ДПС.

Вижте също Рашков начело на КПКОНПИ и нови членове на регулаторите до ноември. Коалицията прие програма за 6 месеца

Три партии се целят в третия мандат

Последната възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент, изглежда, ще бъде с третия мандат. Президентът има право да избере на коя партия да го даде. Засега кандидатите, които заявиха желание да го получат, са три – БСП, ИТН и ДБ.

„Възраждане“ иска възможно най-бързо провеждане на избори, а от ДПС не са изразявали апетити към това да направят опит за съставяне на правителство.

Всички кандидати за третия мандат обявиха, че ще водят разговори с ПП. Това обаче може да се окаже безрезултатно, защото представители на най-голямата партия изразиха скептицизъм, че е възможно съставянето на правителство с трети мандат. Подобна теза изказаха премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Пост в социалните мрежи на Кирил Петков, в който той написа, че партията му „няма меки диалогични китки“, беше разчетен като критика към готовността на ДБ да преговаря с ИТН. По-късно премиерът в оставка премахна жаргонния израз от публикацията заради критики, че той се използван за хомосексуални хора и носи негативна конотация. Позицията му относно евентуални преговори и реализиране на третия мандат обаче беше потвърдена.

Публикацията на Кирил Петков, която впоследствие беше коригирана

БСП, които получиха третия мандат в състава на 45-ия и 46-ия парламент, взеха решение на Националния си съвет, че ще опитат да съставят кабинет. Това заявиха председателката на партията Корнелия Нинова, както и членът на изпълнителното бюро и зам.-председател на парламента Кристиян Вигенин.

От БСП на няколко пъти декларираха, че не искат провеждане на нови избори, защото това не дава желаните резултати. От партията критикуваха и позицията на ПП, в която те видяха нежелание за водене на преговори, след провала им да съставят кабинет начело с Асен Василев.

„Колегите от ПП трябва добре да преценяват подхода и действията си, защото вчера и днес започват да приличат на ИТН, които миналото лято се обидиха, че не са им подкрепили правителството, предизвика нови избори и виждаме къде са сега“, каза в интервю за БНР Кристиян Вигенин.

От партията на Слави Трифонов ИТН също изразиха готовност да водят преговори. Подобни мнения изказаха председателят на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов, както и депутатите Ива Митева и Станислав Балабанов. Те поставят условие евентуалния бъдещ кабинет да не бъде начело с Кирил Петков или Асен Василев, както и двамата да не участват в структурата на Министерския съвет. Именно изтеглянето на депутатите на ИТН от управляващата коалиция стана причина за падането на правителството на Кирил Петков.

Вижте също Защо "Има такъв народ" напуска коалицията

„Ще преговаряме с коалиционните си партньори. Ще преговаряме и с БСП, и с ДБ, включително и с ПП“, каза Балабанов в интервю за БНТ и подчерта, че и от неговата партия ще положат максимални усилия да съставят правителство.

Работа в посока на съставяне на „по-технократско правителство“. За това се обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той подчерта, че в случай, че обединението получи третия мандат то ще търси преди висчко промяна на досегашната управленска формула. Иванов застана и зад идеята на излъчване на кабинет, който да е „не толкова политически“.

„Да се фокусираме малко повече върху задачите и не толкова върху парцелирането на министерствата. Ако ни бъде даден мандат, ще поканим всички формации от сегашното управление да излъчат свой преговорен екип, с който да разговаряме“, каза Иванов. Той добави, че от обединението ще предложат за гласуване в парламента декларация, която да включва приоритети на следващо правителство, още преди да обсъдят неговия състав.

Както ДБ, така и БСП изразиха позиции, че евентуален кабинет, който да бъде оглавен от сваления от поста си председател на парламента Никола Минчев от ПП е "разумен вариант"

Нови партии, нови избори и резултати от проучвания

Проруската „Възраждане“ обяви, че ще върне третия мандат, ако го получи. Лидерът ѝ Костадин Костадинов от месеци настоява за провеждането на бързи предсрочни избори в началото на есента. По негови думи в следващия парламент партията му ще има много по-голямо влияние и ще иска да застане начело на държавата.

За предсрочни избори преди седмици се обяви и лидерът на новосформиращата се партия„Български възход“ на Стефан Янев. Янев беше служебен премиер в два кабинета и министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

През уикенда друг министър от кабинета на Кирил Петков, който в момента е в оставка – Радостин Василев, също обяви създаването на своя политическа партия. Василев, заедно с още петима депутати от ИТН, напусна партията на Трифонов, тъй като тя е "била превзета от мафията".

През седмицата проучване на „Алфа рисърч“ показа, че в следващия парламент отново могат да попаднат 7 партии. Според сондажа трите партии, които все още са част от правителството, подобряват резултатите си, като ПП е почти равна с ГЕРБ на първото място. Заедно с това ИТН се очаква да остане извън следващия парламент, а на нейно място да влезе „Бъларски възход“. От социологическата агенция са установили, че обществото е силно разделено между опцията за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент и провеждане на нови избори.

Вижте също "Предизборно говорене". Защо ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" видяха сензация в разговорите на ПП с депутати