Русия обмисля скъсване на отношения с България. Премиерът призова Москва да не го прави

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Русия обмисля дали да скъса дипломатическите си отношения с България заради изгонването на 70-те представители на дипломатическата ѝ мисия преди два дни. Това съобщи в четвъртък БНТ, цитирайки руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Министерството на външните работи уточни, че по-рано през деня Митрофанова е посетила ведомството, за да връчи вербална нота, “с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”.

“В нотата се заявява, че в противен случай “пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълниха от Външно.

Успоредно с това, правителствената информационна служба разпространи изявление на премиера в оставка Кирил Петков, с което той призовава Митрофанова да оттегли нотата си.

“Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота”, казва Петков.

Вижте също "Много тесен кръг". Кой в България решава дали да се гонят дипломати

В изявлението му се казва още, че “въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители”.

Междувременно в парламента се проведе извънреден председателски съвет, след който стана ясно, че политическите сили все още нямат официална информация за намеренията на Москва, изразени в нотата до Външно. Затова в парламента беше поканена вънпната министърка в оставка Теодора Генчовска, която да запознае членовете на председателския съвет с подробностите.

Безпрецедентното решение за намаляване на служителите в руското дипломатическо представителство беше обявено от Петков във вторник вечерта.

То провокира разрив между досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” (ПП) и БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори постави ултиматум, че партията ѝ няма да преговаря за ново правителство с ПП, ако Петков продължава да бъде предложението за министър-председател.

По-късно в сряда премиерът беше изслушан на закрито заседание в парламента заедно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е било взето на базата на три доклада на агенцията и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви в Москва, че “това беше направено по заповед на външни сили”.

Вижте също "Това не са хрумки". Защо България изгони 70 руски дипломати

По думите ѝ тези сили “под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Изявлението ѝ беше последвано от видеообръщение във Фейсбук от руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Според нея изгонването на 70 души от ръководената от нея дипломатическа мисия не отговаря на “буквата и духа на Виенската конвенция”, която урежда международните дипломатически отношения.

Митрофанова също подчерта, че “Руската федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия”.

В четвъртък Петков проведе среща с парламентарната група на БСП, но след нея Нинова потвърди, че ултиматумът на левицата остава и тя ще възобнови преговорите си с “Продължаваме промяната”, когато партията предложи друг кандидат-премиер.

По-късно президентът Румен Радев каза, че Съветът по сигурността към Министерския съвет принципно е обсъждал изгонване на руски дипломати, но не е гласувал такова решение.

Вижте също Москва обвини "външни сили" за изгонените от София дипломати и заплаши с "асиметричен отговор"