"Много тесен кръг". Кой в България решава дали да се гонят дипломати

Премиерът Кирил Петков беше критикуван, че "еднолично" е взел решението

Кой точно би трябвало да е взел решението за изгонване на 70 руски дипломати от България? Тук описваме реда, по който става това по принцип.

Изгонването на който и да било дипломат заради нерегламентирана дейност започва с доклад на специалните служби, научи Свободна Европа от бивш дипломат. До тези доклади имат достъп точно определени лица в правителството и президентската институция. Само те биха могли да вземат решение за изгонване. Последната институция е външно министерство - тя връчва официално документа, в който пише, че съответният дипломат трябва да напусне страната.

Откакто България изгони 70 руски дипломати, се натрупаха десетки обвинения към премиера Кирил Петков, че е взел толкова непопулярно решение "еднолично". И че неговите партньори не са знаели това.

Тук проследяваме реда за взимане на такива решения и ги сравняваме със стъпките, които са били предприети в действителност.

Вижте също "Това не са хрумки". Защо България изгони 70 руски дипломати

Какви са основанията

Премиерът Кирил Петков каза, че изгонените дипломати са работили „срещу интересите на България“. Основанието за изгонването им, посочено от външното министерство, е „осъществяването на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“ и „дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност“.

Според Кирил Петков решението за експулсирането на сътрудниците на руските дипломатически мисии в страната е взето на базата на три доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Те не са публични, защото съдържат класифицирана информация.

Вижте също "Решението не е мое". Кирил Петков каза, че има три доклада на ДАНС за отзоваването на руските дипломати

Подобни доклади на ДАНС по правило се изпращат на министър-председателя, президента, председателя на парламента, а в някои случаи достъп до тях може да имат някои министри, каза пред Свободна Европа дипломатът Елена Поптодорова.

„Работата на службите е да следят за неправомерно поведение, което се упражнява и от лица с имунитет“, каквито са дипломатите и служителите на посолствата, каза Поптодорова. „Тези служби докладват на най-високите нива – премиер и президент. В зависимост от степента на достъп до класифицирана информация това могат да бъдат и министъра на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи и, разбира се, президент и председател на Народното събрание. Това са идентични материали, които се носят на бюрата им.“

Президентът Румен Радев каза в четвъртък, че „в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата“.

Кой взима решението

Премиерът Кирил Петков каза, че по въпроса за изгонването на руските дипломати има решение на Съвета по сигурността. Това е консултативен орган към Министерския съвет по въпросите на националната сигурност.

Участниците в него са изброени в закон. Това са премиерът, министрите на вътрешните работи, на външните работи, на отбраната, на финансите и на електронното управление. Участват също и началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), директорът на Служба „Военно разузнаване“, началникът на Националната служба за охрана, секретарят на Съвета по сигурността. По закон участват и двама представители на президента, определени от него с указ. Президентът и председателят на Народното събрание могат да участват в заседанията.

Това са хората на тези длъжности, които според Поптодорова следва да имат достъп до докладите на ДАНС.

Кирил Петков изброи в сряда хората, участвали в заседанието на 9 юни, на което по думите му е взето решение за изгонването на руските дипломати. По думите му министърът на финансите е бил представен от свой заместник. Президентът е имал свой представител за заседанието.

Румен Радев потвърди това в четвъртък, но посочи, че на заседанието тази тема не е била включена в предварително обявения дневен ред, а е била повдигната на самото заседание. Той каза още, че темата е била обсъдена „по принцип, по нея няма взето решение“.

Вижте също Радев твърди, че Съветът по сигурност не е гласувал решение за изгонване на руски дипломати 

„Въпреки това при завръщането на представителя на президентската институция обратно в президентството и споделяне на хода на протичане на Съвета, от президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към Министерския съвет с въпрос за взетите решения на Съвета. Отговорът е: няма решение, гласувано, прието на този Съвет“, каза още Радев.

Свободна Европа попита пресцентъра на Министерския съвет дали такава кореспонденция действително съществува и дали на заседанието на 9 юли е взето решение за изгонване на руски дипломати, но до публикуването на текста отговор не беше получен.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) каза в интервю, че е участвал в заседанието, на което въпросът е обсъден.

„Не мога да споделя детайли, защото информацията е класифицирана“, каза той. „Решението за експулсиране на дипломати е взето на базата на доклади на ДАНС, когато правителството не беше в оставка.“

Бившият военен министър и експерт по национална сигурност Велизар Шаламанов каза пред Свободна Европа, че Съвета по сигурността е консултативен орган и решенията му са със статут на препоръки. По думите му въпросите след това се обсъждат и взимат от Министерския съвет.

Обсъждали ли са го министрите

Въпросът дали решение за експулсиране на дипломати и технически персонал от руските дипломатически предствавителства е обсъждано на Министерски съвет също беше повдигнат. Лидерката на БСП и вицепремиерка Корнелия Нинова каза в сряда, че решението не е обсъждано на заседание на Министерския съвет и е взето „еднолично“ от премиера Кирил Петков.

Вижте също БСП спира преговорите за кабинет с "Продължаваме промяната" и иска Кирил Петков да не е премиер

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов обаче каза, че подобен въпрос два пъти е бил обсъждан от правителството.

„В тези разговори е разяснявано от страна на външно министерство за прекомерно големия брой руски дипломати в България, а министър-председателят е докладвал за неправомерни действия от страна на представителите на руската дипломатическа мисия“, написа Сандов във Фейсбук. „Решението от вчера не би трябвало нито да е изненадващо, нито извънредно.“

В четвъртък Корнелия Нинова каза в интервю, че въпросът за съкращаване на акредитираните руски дипломати в България е обсъждан на оперативно заседание на Министерския съвет по доклад на министърката на външните работи Теодора Генчовска. Тя добави, че тя и другите представители на БСП в правителството са били против тази мярка.

Сред критиките ѝ към решението беше също, че никой в Министерския съвет не е имал „достоверно поднесена информация“ за предполагаемия шпионаж. Нинова посочи, че не е имало гласуване на заседание на Министерския съвет, на което тя и другите министри от БСП да гласуват против.

Елена Поптодорова обаче смята, че това не е извънредно.

„Има много тесен кръг на ползващи класифицирана информация, изброени в законови и подзаконови актове“, каза бившата посланичка на България в САЩ. „Тази класифицирана информация не стига до всички в кабинета. Кръгът на ползващите класифицирана информация е много тясно определен и регламентиран в съответните актове. […] Г-жа Нинова няма работа в тази процедура за взимане на решение.“

По думите ѝ процедурата за вземане на решение за изгонване на дипломати е ясна.

„Докладите на службите са основата. След това се взима действително политическо решение. Изброих министрите, които са част от взимането на това решение. И да, това е политическо решение. Но то не е необосновано“, каза тя. След това решението се осъществява от Министерството на външните работи, което винаги извършва комуникацията с чуждите държави.

Вижте също "Македонияяяя". Как атаката срещу правителството започна с фалшиви аргументи