Три минути: Кирил Петков ще преговаря с "всички депутати". САЩ отмениха абортите. Русия бомбардира Киев

Жилищен блок в Киев след ракетния обстрел в неделя, 26 юни 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Правителството
  • БСП и „Газпром“
  • София и Скопие

Украйна и САЩ. Там са най-важните новини от изтеклите три дни. Русия бомбардира и Киев, докато се договаряше да изпрати ракетни системи в Беларус. САЩ отмениха правото на аборт – решение, което засяга Европа повече, отколкото може да изглежда.

Но първо – за България.

Правителството

Днес премиерът ще депозира оставката на кабинета.

„Продължаваме промяната“ (ПП) най-вероятно ще излъчи отново Кирил Петков за премиер, а Асен Василев за финансов министър.

„Има такъв народ“ (ИТН) няма да участва в правителство, в което Кирил Петков е премиер.

Корнелия Нинова получи мандат от БСП да участва в правителство на ПП, но не и с ГЕРБ и ДПС.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Две по-различни новини

В интервю за БНР премиерът Кирил Петков каза, че ще говори с „всички депутати“, „от всички парламентарни групи“, за да намери подкрепа за следващ кабинет. Той няма да преговаря с лидерите им.

„Демократична България“ (ДБ) може да се яви на следващи избори заедно с ПП, допусна Божидар Божанов от ДБ.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Президентът. „Газпром“

Президентът Румен Радев беше критикуван от ПП и БСП, но с два различни аргумента. БСП смята, че той иска повече власт, а ПП – че той може да обърне България към Кремъл.

Служебно правителство на Румен Радев би довело до връщане на „Газпром“ и до мека позиция на България към Русия, казва Кирил Петков пред Гардиън.

БСП смята, че трябва да се преговаря с „Газпром“, каза Корнелия Нинова пред БНТ. Румен Гечев от БСП е много по-остър. Пред Nova News той определя внасянето на американски газ като „геополитическа игра на водещите сили в Европа и НАТО“, а внасянето на газ от „Газпром“ – като бизнес решение и като „алтернатива“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

София и Скопие

Парламентът одобри френското предложение за разрешаване на спора със Скопие. Ето поне 3 резултата от това: Скопие първо трябва да обяви българите за държавотворен народ в конституцията си, а чак след това ще започне преговори за членство с ЕС; нищо в преговорния процес няма да означава, че България признава македонския език; ЕС ще следи дали Скопие спазва договора си със София.

Решението мина със 170 гласа „за“. Против бяха ИТН и „Възраждане“. Повечето от БСП се въздържаха.

Кой как реагира на решението за Скопие

Президентът Румен Радев не е доволен. Той твърди, че депутатите са „подписали празен чек“.

Костадин Костадинов („Възраждане“) каза, че „Македония е България“. Скопие поиска българските власти да осъдят тези думи.

Според ГЕРБ разрешаването на спора между София и Скопие е започнато от ГЕРБ и ще бъде завършено от ГЕРБ. Това не е вярно, установи Елица Симеонова.

Парите и парламентът. Протестите

Ако парламентът не работи, българите губят пари. Тук сме изброили по-важните решения, които трябва да се приемат спешно. Сред тях е повишаването на пенсиите.

Две партии с противоположна идеология протестираха заедно срещу кабинета „Петков“ – ДПС и „Възраждане“. Борис Митов и Генка Шикерова установиха, че това не е станало случайно. Вижте във видеото как изглеждаха протестите, докато се гласуваше вотът на недоверие към правителството.

Фронтът

Русия окончателно превзе Северодонецк, бомбардира Киев и само в събота изстреля 48 крилати ракети по граждански обекти. Разминирането на Украйна ще отнеме най-малко 10 години, прогнозират украински експерти.

Страните от Г-7 обсъждат нови санкции срещу Русия – този път за евентуална забрана за внос на руско злато.

САЩ

Върховният съд на САЩ отмени защитата на правото на аборт, която беше в сила почти 50 години. Това стана с гласовете на консервативни съдии, назначени от президента Тръмп. Решението е трагична грешка и резултат от екстремистка идеология, каза президентът Байдън.

Решенията на Върховния съд на САЩ могат да бъдат взимани предвид при аналогични дела, разглеждани в други страни. Напомняме ви как става това.

И една препоръка

Американска състезателка по артистично плуване припадна в басейна и тръгна към дъното. Спаси я нейната треньорка Андреа Фуентес, Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг