Албанският премиер нарече България "позор". Външното министерство осъди думите му

Еди Рама, Брюксел, 23 юни.

Министерството на външните работи на България осъди изказване на албанския премиер Еди Рама, в което той нарече страната "хаос" и "позор". Това съобщи БТА в петък.

Става дума за негов коментар пред журналист на БНТ в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в четвъртък.

„Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие“, каза Рама.

В петък външното министерство излезе с позиция, че очаква албанският премиер да "съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС".

Причина за реакцията на албанския премиер е ветото на България върху началото на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. То възпрепятства и Албания, тъй като Брюксел обвърза напредъка на Тирана по пътя към членство с този на Скопие.

Според позицията на външното министерство България винаги е била сред държавите членки на Съюза, които подкрепят европейската принадлежност на Албания.

„В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител“, се казва още в позицията на външното ни министерство. "Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател“, добавят от МВнР.

На страницата си във Фейсбук вицепремиерът Корнелия Нинова определи изказването на Рама като "обидно и неприемливо за България и ЕС".

По-късно през деня албанският премиер отговори на реакцията на външното министерство в серия от публикации в Туитър. „О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!“, написа Рама.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през 2020 г. по време на управлението на ГЕРБ и “Обединените патриоти”.

Правителството на Кирил Петков, което беше свалено с вот на недоверие в сряда, предприе в началото на годината стъпки, с които да ускори процеса по сваляне на ветото.

По-рано този месец Франция предложи споразумение за компромис между София и Скопие, което се очаква да се гласува в Народното събрание в петък.