Три минути: ИТН се обедини с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Целта е да свалят правителството

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов

Най-важното тази сутрин:

  • ИТН и опозицията се обединиха
  • ГЕРБ иска да върне хартиените бюлетини
  • Хиляди цивилни с блокирани в Северодонецк

“Има такъв народ”, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” заедно поискаха оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Под искането за освобождаването му са се подписали 120 народни представители. За мнозинство е нужен още един.

Предложението се очаква да бъде гласувано в четвъртък след изслушване на Минчев.

Преди това ГЕРБ внесе искане за вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. ИТН, ДПС и “Възраждане” изразиха подкрепа за предложението на партията на Борисов. За да бъде свален кабинетът са нужни поне 121 гласа. Четирите партии имат повече.

ГЕРБ и хартиените бюлетини

Всички се готвят за избори. ГЕРБ внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Десислава Атанасова каза, че целта е на следващите избори, които според нея ще са предсрочни, да се гласува смесено.

Този проект обаче не идва изведнъж. Преди месеци БСП също предложи връщане на хартиените бюлетини. Инициативен комитет на Петьо Блъсков, Недялко Недялков и Николай Бареков събира подписи. Инициаторите казват, че целите им съвпадат по случайност. Критиците им виждат “координирани действия”. Цялата история е тук.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

“Македония-я-я” и парите

Всяко действие на България по темата за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС ще се обсъжда и решава в парламента. Това решение беше прието от правителството на фона на атака от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” в парламента.

Северна Македония е само прикритие. Истинската причина, заради която Слави Трифонов изтегли ИТН от управляващата коалиция, е пари. Това казаха в Студио България на Свободна Европа журналистката Емилия Милчева и политологът Милен Любенов. Ако сте пропуснали разговора на Николай Лавчиев с тях, можете да го гледате на сайта ни.

А като стана дума за парите - проверка откри незаконни пътни строежи на стойност 2,5 млрд. лева, възложени между 2018 г. и 2021 г. Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискано от регионалния министър Гроздан Караджов (ИТН). Караджов нарече твърденията “лъжи”. Отказът парите да бъдат предвидени в актуализацията беше поводът ИТН да напусне коалицията.

Едно име изпъкна в спора между Слави Трифонов и депутатите, напускащи ИТН. Трифонов казва за този човек, че е негов “приятел”, а отцепниците казват, че той е в основата на схеми за милиони. Кой е Орлин Алексиев? Четете в този текст на “Дневник”.

Войната в Украйна

Русия постави ултиматум на Украйна да предаде контрола върху Северодонецк. Киев обаче отказа, въпреки че руската армия контролира по-голяма част от ключовия град.

Хиляди цивилни, сред които жени, възрастни хора и деца, са блокирани в Северодонецк. Запасите на питейна вода свършват, а на много места няма работеща канализация, нито електричество, предупреди ООН.

Москва обеща да отвори хуманитарен коридор за цивилните, които са все още в града. Хората ще могат да се евакуират само до територии, контролирани от руската армия.

САЩ ще предоставят още оръжия на Украйна на стойност един милиард долара, съобщи президентът Джо Байдън. Пратката ще включва реактивни системи за залпов огън, артилерийски снаряди, противокорабни ракети и радиостанции.

И две препоръки

От десетилетия в САЩ има призиви за по-строг контрол върху притежанието на оръжия. След престрелката, която уби 19 деца в Тексас, Сенатът направи първа стъпка в тази посока от много време. Въпросът е дали и колко тя може да помогне. Диляна Теохарова обяснява.

Всеки нов превод на класическа творба ѝ дава нов прочит - не само този на преводача, но и на цялото поколение. В това е убеден българския поет и преводач Кирил Кадийски, който направи нов превод на “Ад” на Данте. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова