Стелан Скарсгард, който търси сложното и неясното в киното

Стелан Скарсгард

Той започва да се занимава с актьорско майсторство още като дете, много преди да вземе решение, че това ще бъде неговата професия. В началото играе в аматьорски театрални постановки, но после пробива в Кралския драматичен театър на Швеция, което му проправя път и в киното.

Днес е един от най-известните шведски актьори, популярен както в Европа, така и отвъд океана. Той е Стелан Скарсгард и в понеделник навърши 71 години.

Семейството на Скарсгард определено е свързано с актьорското майсторство отдавна. Неговият баща също има опит в аматьорски театрални постановки. Стелан обаче надминава баща си, а по неговият път тръгват и три от общо осемте му деца – Александър, Били и Густав. Тримата вече имат успешни самостоятелни кариери.

Стелан Скарсгард е роден през 1951 г. в Гьотеборг. Детството му преминава в различни части на Швеция – от село Тотебо, през градовете Калмар и Упсала. Още на 16 години той решава да се премести в Стокхолм, за да се пробва в Кралския драматичен театър. Там той има панса да изиграе няколко роли, благодарение на които получава и първите си покани за участия във филмови продукции.

Стелан Скарсгард (вдясно) със сина си Александър, 11 април 2012 г.

Първите му ангажименти са с незначителни роли в телевизията. Името му обаче добива известност с излизането на сериала "Бомби Бит и аз" (1968). През същата година той играе и в първия си пълнометражен филм – "Тази година".

През 1973 г. Скарсгард сбъдва мечтата си да играе главна роля в киното. Това се случва във филма "Анита: Дневникът на тийнейджърката". Следват различни роли във филми и телевизионни сериали, а през 1982 г. той получава Сребърна мечка за най-добър актьор от Международния филмов фестивал в Берлин – за ролята си във филма "Гениално убийство".

В началото на кариерата си той играе само в шведски продукции, но в края на 80-те години излиза извън пределите на родината си. През 1988 г. той получава роля в "Непосилната лекота на битието". Световната му слава обаче идва с "На лов за Червения октомври" (1990), в който си партнира със звезди като Шон Конъри и Алек Болдуин.

Следват десетки ангажименти в киното и телевизията, сред които се открояват заглавия като Breaking the Waves (1996), Dancing in the Dark (2000), Dogville (2003), Melancholy (2011), Nymphomaniac (2013). Стелан Скарсгард играе и в блокбъстъри като "Карибски пирати" и "Отмъстителите".

Стелан Скарсгард с наградата си Златен глобус за най-добра поддържаща роля в "Чернобил", 5 януари 2020 г.

Едни от последните му филми са първите две части на "Дюн" на Денис Вилньов, но най-голямо признание му донесе ролята му в минисериала "Чернобил" (2019). За участието си в него Скарсгард спечели Златен глобус за поддържаща роля през 2020 г.

"Обичам процеса по създаване на филми. Понякога съм правил филми, в които не ме е било грижа за крайния резултат, колкото за самия процес. Забавлявам се, когато работя на снимачната площадка и това е мястото, където съм щастлив", казва Скарсгард пред специализираното издание Collider през 2019 г.

По думите му в тези случаи е "проблем на някой друг" да произведе наистина добър филм от тези снимки и да се погрижи той да стигне до публиката.

"Но обикновено това, което търся, е сложното или неясното. Предпочитам теми, които усложняват възгледите ни за живота, за човечеството, за хората, за политиката и всичко останало", добавя шведският актьор.

Стелан Скарсгард прекарва 32 години от живота си заедно с първата си съпруга Ми Гюнтер, с която имат шест деца. След това се жени за продуцентката Меган Еверет, с която имат двама сина. Семейството му продължава да живее в Швеция и до днес.