По "изцяло политически" причини. Министърът на енергетиката подаде оставка

Александър Николов (ИТН)

Министърът на енергетиката от "Има такъв народ" (ИТН) Александър Николов е депозирал оставката си пред министър-председателя Кирил Петков в понеделник сутринта. Това съобщиха от министерството.

Николов е третият министър от ИТН, който подава оставката си, след като в сряда лидерът на формацията Слави Трифонов обяви, че "изтегля" министрите си и напуска коалицията. Преди Николов това направиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министърът на спорта Радостин Василев.

Вижте също Защо "Има такъв народ" напуска коалицията

В съобщението, изпратени до медиите от енергийното министерство, се казва, че причините за оттеглянето на министър Николов от правителството са "изцяло политически".

"Те са свързани с решението на партия "Има такъв народ", от чиято квота е излъчен енергийният министър, да напусне управлението на страната. Александър Николов ще продължи да изпълнява функциите си по конституция до избирането на негов наследник", пише в съобщението.

От ведомството посочват още, че Николов "ще продължи да изпълнява функциите си по конституция до избирането на негов наследник".

Така министърката на външните работи Теодора Генчовска остава единствената от квотата на ИТН, която все още не е депозирала оставката си. По-рано председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че тя също ще се оттегли.

До ситуацията се стигна след изявление на Слави Трифонов, в което той обяви, че напуска управляващата коалиция заради позицията на "Продължаваме промяната" по отношение на Северна Македония и "факта, че в държавата вече няма пари".

За да бъдат приети оставките на министрите, премиерът Кирил Петков трябва да ги внесе в Народното събрание, което да ги гласува. Началничката на кабинета му Лена Бориславова каза пред в. "24 часа", че Петков няма да бърза да внася оставките в парламента.

"Нямаме план да форсираме на всяка цена персонални промени в кабинета", каза Бориславова.

Коалиционното правителство на Кирил Петков управлява от шест месеца.

Вижте също България завива. Какво следва от излизането на Трифонов