Матю Макконъхи, който вече се стреми да изиграе най-добре себе си

Веднъж той описва себе си пред Ню Йорк Таймс като фолклорен певец и поет-философ, който има вдъхновение и дарба на разказвач. Актьорът Матю Макконъхи е любим на публиката си с това, че обича да се впуска в нови неща, да преоткрива себе си, да поема рискове.

Във вторник той напомни и за своята ангажираност по обществено значими теми, като отправи емоционален апел в Белия дом. След среща с президента Джо Байдън той призова Конгреса на САЩ за повече действия срещу насилието с оръжие.

Причината е масовата стрелба, която откри 18-годишен в края на май в начално училище в Ювалди, Тексас - родният град на актьора. При атентата бяха убити 19 деца и двама възрастни.

"Омръзна ми с втората поправка да злоупотребяват някакви умопомрачени личности", каза Макконъхи. Втората поправка на Конституцията на САЩ гарантира правото на притежаване и носене на огнестрелно оръжие на пълнолетните американци. Актьорът призова минималната възраст за разрешение за притежание на оръжие да бъде вдигната на 21 години.

Самият Макконъхи публично обмисляше кандидатурата си за губернатор на Тексас миналата година, но се отказа през ноември. Това щеше да е втората голяма кариерна промяна в живота му, след като в началото на 2010-те прекъсна десетилетие успешна и добре платена кариера в жанра на романтичната комедия.

Една от най-успешните продукции, в които участва след това, е "Клубът на купувачите от Далас“, 2013 г. Там ролята на Рон Уудруф, каубой, диагностициран със СПИН, му носи редица признания, сред които Оскар за най-добър актьор. Други филми, които му носят успех, са "Интерстелар", "Вълкът от Уол Стрийт", "Джентълменът" и сериалът "Истински детектив".

"Не се опитвах да докажа нещо", казва той пред Ню Йорк Таймс за смяната на посоката на кариерата си. "Това беше време, когато бях най-малко загрижен за резултатите и най-много от процеса".

Актьорът добавя, че тогава е започнал да избира роли, които го плашат и които знае, че ще го затруднят. Когато през 2021 временно се насочва към политиката, той казва, че е намерил нова роля, която иска да усъвършенства.

"Няма да изключа възможността да приема други роли", казва Макконъхи. "Просто сега съм поел мисия да изиграя най-добре себе си".

Вижте също "Без мечта няма живот". Морган Фрийман на 85