70 години на трона. Великобритания празнува платинения юбилей на кралица Елизабет II

В събота се проведе внушителен концерт по повод 70-годишнината от встъпването на трона на кралицата на Великобритания Елизабет Втора.

Андреа Бочели

Това е първият платинен юбилей на британски монарх. Той беше на 6 февруари, когато започнаха редица събития в чест на кралицата. Кулминацията на празненствата беше между 2 и 5 юни, като четвъртък и петък бяха обявени за национални почивни дни.

Алиша Кийс

Основното събитие от четиридневната програма на кралството беше "Концертът пред двореца" в събота. Той се състоя пред Бъкингамския дворец, където се събраха близо 22 000 посетители.

Концертът пред Бъкингамския дворец

Самата кралица не присъства на събитието, но се появи в кратка прожекция, на която пие чай с мечето Падингтън от едноименния филм.

Кадър от късометражния филм с кралица Елизабет Втора и мечето Падингтън.

"Въпреки че кралицата не присъства на концерта лично, тя държи хората да разберат колко много значи това за нея и всички, които гледат, да си прекарат страхотно", каза говорител на Бъкингамския дворец.

Китаристът на Queen Брайън Мей

96-годишната Елизабет Втора изпитва проблеми с мобилността през последните месеци и пропусна и други събития от четиридневната програма.

Сър Андрю Лойд Уебър

Наследникът на трона принц Чарлз отправи кратко послание пред публиката. То започна с "Ваше величество, мамо". Принцът благодари за нейния „живот на безкористна служба“ и подчерта, че тя "продължава да пише история".

Принц Чарлз и съпругата му Камила, херцогиня на Корнуол.

В концерта се включиха изпълнители като сър Андрю Лойд Уебър, Андреа Бочели и сър Род Стюарт.

Сър Род Стюарт

Сър Елтън Джон се включи чрез видеовръзка.

Сър Елтън Джон

Изпълняваха също Алиша Кийс, както и китаристът на Куийн Брайън Мей.

Министър-председателят Борис Джонсън