Журналистка от Ал Джазира е убита в Западния бряг

Ширин Абу Акле работи от години в Ал Джазира.

Журналистка от телевизия Ал Джазира беше застреляна и убита, докато отразяваше операция на израелската армия в град Дженин в Западния бряг. За това съобщи палестинското здравно министерство.

Катарската телевизия обвинява Израел за убийството й, а властите в Тел Авив казват, че тя вероятно да е била простреляна от въоръжени палестинци.

51-годишната Ширин Абу Акле е дългогодишна палестинска репортерка, която е уважавана сред военните кореспонденти по целия свят. Тя е едно от най-разпознаваемите лица на арабската служба на Ал Джазира. Друг палестински журналист, работещ за израелския вестник Ал-Кудс, беше ранен, но е в стабилно състояние.

Вижте също Израел нанесе удари срещу военни цели в Газа заради протести по границата

Израелските власти казват, че са провеждали операция в бежански лагер в Дженин, където са търсили да заловят терористи. Тогава са попаднали под тежък обстрел и са били атакувани с експлозиви. Те са стреляли в отговор на атаката.

Тел Авив каза, че разследва смъртта на репортерката и поиска съвместно патологично разследване с палестинските власти. Те казаха, че вероятно Абу Акле е била убита от въоръжените палестински бойци, които са нападнали израелските военни, предава Би Би Си.

„Журналистите трябва да бъдат защитени в зоните на конфликт и всички ние носим отговорност да стигнем до истината“, написа външният министър на Израел Яир Лапид в Туитър.

Вижте също Невъзможната коалиция, която направи възможно отстраняването на Нетаняху

През последните седмици Израел почти всеки ден провежда операции в Западния бряг след серия от нападения, извършени от палестинци на израелска територия. Предполага се, че голям брой от палестинските нападатели произхождат от Дженин и околността му. Градът и намиращият се в него бежански лагер са си създали репутацията на екстремистки бастион, пояснява Асошиейтед прес.

Европейският съюз и Арабската лига осъдиха убийството.

Вижте също Израел има нов премиер. Нетаняху е в опозиция за първи път от 12 години