"Улеснила е инвазията на Путин". ЕС за първи път обвини Русия пряко за кибератака

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания за първи път обвиниха Русия пряко в провеждането на кибератака. Досега при подобни случаи представителите на съюза са казвали само, че ударът идва "от Русия", предаде БТА.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че става въпрос за кибератака от на 24 февруари, станала само час преди началото на руската инвазия. Тогава Русия е предприела действия срещу Украйна, с които е увредила спътниковите връзки в международен мащаб и е улеснила последвалото нахлуване на руските войски.

Това показва, че агресията се извършва на различни равнища, едно от които е и дезинформацията, каза Борел.

"Дигиталното нападение срещу KA-SAT мрежата на Viasat в края на февруари се е случило точно когато руската армия нахлуваше в Украйна. То е улеснило инвазията на президента Владимир Путин в страната", се казва в изявление на Съвета на ЕС.

Външната министърка на Великобритания Лиз Тръс посочи още, че кибератаката е била "умишлена и злонамерена атака на Русия срещу Украйна". Основна мишена на Русия в случая са били украинските военни, но атаката е засегнала също и работата на вятърните паркове и интернет потребителите в Централна Европа.

В изявлението на британското външно министерство е цитирана "нова разузнавателна информация на Обединеното кралство и САЩ", която сочи, че Русия стои зад кибератаката.

По-рано през февруари САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че стои зад кибератаките на 15 февруари срещу украинското министерство на отбраната и банковата система на страната.

Тогава най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки. Сред тях бяха порталът на Министерството на отбраната, страниците на Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Американски и западни власти и експерти отдавна обвиняват Русия за поредица от хакерски действия през последните години. Кремъл отрича каквото и да било участие на държавата.

Вижте също Троловете на страната Z. Как Петербург свика руски кибер полк